Compania-mama a Volksbank dezminte ca banca are probleme severe

Marti, 15 Decembrie 2009, ora 16:28
1699 citiri
Compania-mama a Volksbank dezminte ca banca are probleme severe

Volksbank Romania va efectua, in prima luna a anului viitor, o majorare de capital "cu pana la 200 milioane euro", care a fost deja aprobata de actionari, in ciuda faptului ca solvabilitatea bancii este de 16,5%, a declarat pentru NewsIn directorul directiei de supraveghere din BNR, Nicolae Cinteza.

"Volksbank Romania va realiza, in prima luna a anului viitor, o majorare de capital cu pana in 200 milioane euro (circa 850 milioane lei n.r.), desi nu are neaparat nevoie. Ca rata a solvabilitatii, banca se plaseaza cu circa 3 puncte procentuale peste media sistemului bancar, cu un nivel de 16,5% la finalul lui septembrie. Cred ca majorarea de capital a fost deja aprobata de Consiliul de Supraveghere si de Viena", a declarat Cinteza.

Potrivit reprezentantului BNR, banca se plaseaza in prezent la un nivel de capital de 377 milioane lei, urmand astfel, prin noua majorare, sa-si creasca de peste trei ori capitalul social.

El a precizat, totodata, ca Volksbank Romania se finanteaza ca precadere de la banca-mama, iar la final de septembrie fata de martie, grupul isi mentinuse 100% din expunerea pe Romania, potrivit angajamentului luat in contextul acordului cu FMI si Comisia Europeana de principalele noua grupuri bancare de pe piata locala.

"Pot sa va spun ca Volksbank Romania nu are probleme. Pe noi ne-au informat, saptamana trecuta, autoritatile de supraveghere din Austria, cu privire la situatia dificila a bancii-mama, din cauza provizioanelor mari datorate creditelor restante. Nu ne-au spus ca ar fi sub supraveghere speciala", a adaugat Cinteza.

Ziarul austriac Die Presse a relatat ca banca centrala si autoritatile de supraveghere austriece au pus grupul Oesterreichische Volksbanken sub monitorizare si i-au cerut o noua strategie. Pe de alta parte, banca centrala a Austriei si reprezentantii bancii comerciale au dezmintit informatiile publicate de cotidian.

Astfel, banca centrala austriaca a anuntat marti ca Oesterreichische Volksbanken se plaseaza peste cerintele minime de capital in urma unui test de stres riguros si ca nu se afla intr-o situatie comparabila cu a bancii Hypo Alpe-Adria, care a fost nationalizata.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus a introdus pe piață o nouă tabletă, OnePlus Pad Go, o versiune mai accesibilă a modelului OnePlus Pad. Cu un preț de pornire de aproximativ 230 EUR în Europa, tableta promite să...
Microsoft vrea să introducă reclame în Windows 11. Cum pot fi dezactivate
Microsoft vrea să introducă reclame în Windows 11. Cum pot fi dezactivate
Microsoft vrea să introducă reclame în meniul de Start al Windows 11, conform informațiilor oferit de utilizatorii beta din Statele Unite. Experimentul se aliniază practicii companiei de a...
#volkswagen, #banca, #actiuni, #capital , #stiri Volkswagen