Ardelenii prefera nemtoaicele, moldovenii - frantuzoaicele

Sambata, 19 Noiembrie 2005, ora 06:00
966 citiri

In topul vinzarilor de masini straine noi, la nivel national, francezii de la Renault sint lideri. Nu tot romanul gindeste la fel: daca moldovenii si muntenii sint fani ai francezilor, cei din Bucovina, Ardeal si Banat au in continuare incredere in tehnica germana.Desi patrunderea pe piata a marcilor franceze ori japoneze nu a clatinat increderea ardeleanului in masina nemteasca (rezistenta, puternica si durabila), batalia intre marci este strinsa. Uneori, la o masina distanta.

Francezii de la Peugeot recunosc deschis ca se bat pe piata clujeana (care a inghitit 7.300 de automobile in primele zece luni ale anului) cu francezii de la Renault si cu nemtii de la Volkswagen. Urmeaza Skoda, cele mai bine vindute modele fiind, in ultima vreme, Skoda Octavia si Octavia Tour. Si Brasovul este un important centru de vinzari auto pentru zona Transilvaniei, cu 4.664 de masini vindute. Producatorii francezi sint pe primul loc, cu 1.150 de masini Renault, Peugeot si Citroen vindute. Pe locurile II si III, producatorii germani adunati au vindut cit Skoda, aproape 950 de masini, cea mai vinduta marca din zona. Coreenii de la Hyundai, Daewoo, Chevrolet si Ssangyong totalizeaza 800 de masini, in timp ce italienii au vindut 250 de masini.

Banat: Volkswagen si Renault

In primele zece luni ale acestui an, in Timis au crescut spectaculos vinzarile de automobile, in comparatie cu anii trecuti. Pe primul loc al vinzarilor se situeaza Volkswagen (901 unitati), urmat de Renault (687 de masini), Skoda (554), Peugeot (464), Daewoo (404), Chevrolet (320), Opel (234), Seat (175), Citroen (145), Fiat (136). Restul producatorilor au vindut sub 100 de masini.

Oltenia: Skoda si Renault

Dintr-un total de aproape 3.500 de masini comercializate in Oltenia de cei zece dealeri auto din Craiova, 1.170 sint de productie franceza (Peugeot si Renault). Pe locul II se situeaza producatorii germani, cu putin peste 800 de masini vindute, in timp ce toti sud-coreenii isi disputa locul III cu cehii de la Skoda (prima marca, luata de una singura), ambele marci avind peste 550 de unitati vindute. Italienii de la Fiat si Alfa Romeo au vindut si ei aproape 250 de masini, iar japonezii, modesti, se situeaza in jurul a 100 de unitati.

Sudul: Renault si Skoda

Muntenii si dobrogenii opteaza, fara exceptie, pentru Renault. Masinile produse de firma franceza sint primele in top in toate judetele din sudul si sud-estul tarii. Astfel, in Bucuresti, in primele zece luni ale anului, s-au vindut peste 8.700 de autoturisme Renault, numar de doua ori mai mare decit cel inregistrat in cazul marcii Skoda, a doua in clasament, cu doar 4.300 de autoturisme vindute. De altfel, clasamentul este valabil pentru toate judetele din sud care au consemnat vinzari notabile de autoturisme. Citeva exemple: Arges - 445 Renault la 389 Skoda, Prahova - 418 la 355, Constanta - 781 la 741.

Moldova: Renault si Peugeot

Cea mai bine vinduta masina anul acesta in Iasi este Renault, modelele Megane si Clio. Pe locul al doilea in preferintele moldovenilor este Peugeot, respectiv modelele 307 si 206. Ultima treapta pe podium o ocupa Hyundaiul, cu 163 de masini vindute in jumatate de an, si cu o medie lunara de 22 de masini. Foarte aproape de liderii clasamentului se situeaza Toyota Corolla, cu o medie de 20 de masini vindute/luna, si Skoda Octavia, cu o medie de 18 masini vindute pe luna. Skoda este urmata de Ford, cu 84 de automobile vindute doar in prima jumatate a anului. Dealerii de autoturisme din judetul Bacau au vindut in acest an, pina in luna septembrie, 2.285 de autoturisme de productie straina. Cel mai vindut model este Renault Clio, pentru care au optat in acest an 226 de soferi din judet. Pozitia de lider este amenintata de Peugeot 307, cu 172 de autoturisme si de Volskwagen Bora - 125 de masini. Pe ansamblul marcilor, situatia este insa diferita. Peugeot a fost cea mai vinduta masina, cu 429 de bucati, urmata de Renault - 379, Volskwagen - 344 si Skoda - 266. Autoturismele Ford au fost achizitionate de 86 de amatori, dar numai 50 de asi ai soselelor au optat pentru un Fiat.

Bucovina: Volkswagen si Skoda

De departe, cele mai vindute marci de automobile in acest an in judetul Suceava sint Volkswagen si Skoda, acestea fiind marcile care sint cele mai cautate de cei care doresc sa-si cumpere o masina. Cele mai vindute marci de autoturisme sint Volkswagen si Skoda, sucevenii fiind cei care prefera cel mai mult aceste marci.

De la inceputul anului, in judetul Suceava au fost vindute 240 de masini marca Volkswagen Bora si noul Passat. In top urmeaza Skoda, care, prin Octavia II, Fabia si Skoda Octavia Tour, pe piata suceveana a vindut 180 de unitati. Vinduta bine in Suceava este si marca Alfa Romeo, de la inceputul anului fiind vindute aproximativ 60 de autoturisme. De asemenea, marca Mercedes a inregistrat in 2005 un numar de 40 de automobile vindute, in scadere fata de vinzarile din anul trecut. A

Cotidianul