Scandalul Volkswagen se extinde. Si Porsche Cayenne Diesel polueaza?

Marti, 03 Noiembrie 2015, ora 10:38
2863 citiri
Scandalul Volkswagen se extinde. Si Porsche Cayenne Diesel polueaza?
Foto: Wikimedia

Grupul Volkswagen incaseaza o noua lovitura, dupa ce scandalul emisiilor poluante ale masinilor diesel ameninta sa se extinda catre divizia de lux Porsche a producatorului auto german.

Agentia de Protectie a Mediului din Statele Unite (EPA) acuza faptul ca 10.000 de masini Porsche de pe piata americana au fost depistate cu programul menit sa insele testele oficiale de poluare, anunta CNN Money.

Lipsiti de credibilitate

Cifra pare mica in comparatie cu cele 500.000 de masini diesel Volkswagen depistate deja pe piata americana sau cu cele 11 milioane de autoturisme implicate in scandal pe tot globul.

Dar, noile acuzatii aduse de EPA si autoritatile statului California pot demola cu totul credibilitatea producatorului auto german.

Reprezentantii Volkswagen au negat acuzatiile, sustinand ca cele 10.000 de masini Porsche "au o functie software care nu a fost corect descrisa in procesul aplicatiei, dar aceasta nu modifica nivelul emisiilor intr-un mod interzis".

Porsche a si dat un comunicat de presa in care isi exprima surpriza in fata acestor noi acuzatii.

"Suntem surprinsi sa aflam aceste noi informatii. Pana la aceasta citatie, stiam ca motoarele de pe Porsche Cayenne Diesel sunt conforme cu legislatia de pe piata americana", se arata in comunicat.

Sucursala nord-americana a Porsche a anuntat ca va colabora cu autoritatile in efectuarea testelor pe masinile suspectate de a fi inselat testele oficiale de poluare cu noxe.

In prima faza a scandalului, cea care implica 500.000 de masini diesel din Statele Unite, Volkswagen si-a recunoscut vinovatia, grupul auto german recunoscand si ca face in continuare verificari pentru a descoperi daca si alte masini sunt dotate cu softul menit sa insele testele de poluare.

Lovitura dura

Pentru incalcarea legislatiei de mediu din Statele Unite, Volkswagen se asteapta sa primeasca o amenda ce ar putea ajunge la 18 miliarde de dolari, fiecare din cele 500.000 de masini urmand sa fie taxata cu 37.500 dolari.

In acest context, o amenda suplimentara de inca 375 milioane dolari pare floare la ureche, dar adevarata lovitura nu vine din partea autoritatilor, ci a clientilor.

"Chiar daca vor gasi un mod de a compensa neajunsurile pentru un proprietar de Volkswagen Jetta, aceasta nu va fi de ajuns pentru a raspunde pretentiilor unui cumparator de Porsche Cayenne", a explicat Rebecca Lindland, director in cadrul dealerului auto Kelly Blue Book (KBB).

Noul scandal nu vizeaza doar SUV-ul Porsche Cayenne, ci si modele VW Touareg 2014, Audi A6 Quattro 2016, A7 Quattro, A8, A8L si Q5.

Inspectorii de mediu americani sustin ca neregulile au fost descoperite in urma unor verificari extinse asupra tuturor masinilor cu motoare diesel care au fost puse in vanzare in ultimii ani in Statele Unite.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

”România nu este oaia neagră a Europei”. Un fost ministru de Finanțe descrie poziția țării noastre în relație cu marile deficite globale VIDEO
Discuțiile despre deficitul bugetar ridicat și procedura de deficit excesiv în care se află țara noastră încă din 2019 a acaparat dialogul public, dar prea puțin ne aplecăm asupra...
OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus a introdus pe piață o nouă tabletă, OnePlus Pad Go, o versiune mai accesibilă a modelului OnePlus Pad. Cu un preț de pornire de aproximativ 230 EUR în Europa, tableta promite să...
#emisii poluante, #scandal Volkswagen, #masini lux, #amenda Volkswagen SUA , #Cota de piata