Programul Rabla, varianta italiana: Renunti la Volkswagen, primesti un Fiat la reducere

Marti, 06 Octombrie 2015, ora 10:36
3462 citiri
Programul Rabla, varianta italiana: Renunti la Volkswagen, primesti un Fiat la reducere
Foto: Wikimedia

Scandalul emisiilor poluante in care s-a afundat producatorul auto Volkswagen este o mana cereasca pentru rivalii de la Fiat Chrysler.

Conform unui raport intern aparut in presa italiana, dealerii italieni ai companiei au dreptul sa ofere discounturi generoase pentru clientii care renunta la un Volkswagen in favoarea unei masini produse de concernul italiano-american, anunta Bloomberg.

Le sufla clientii

Discounturile pentru clientii care renunta la un anumit brand auto in favoarea altuia nu sunt tocmai o noutate in comertul cu masini, dar tintirea cu predilectie a unei companii este o premiera.

Dealerii italieni ai Fiat Chrysler au recunoscut ca li s-a permis sa recurga la diverse metode de a atrage clientii fideli ai companiei Volkswagen cu oferte care includ diverse avantaje, inclusiv un discount de 1500 de euro in cazul schimbarii autoturismelor prin sistemul buy-back.

In schimb, oficialii companiei auto cu sediul in Torino au refuzat sa comenteze informatiile aparute in publicatia Il Giornale. Relatia dintre Fiat si Volkswagen nu este una care sa se fi derulat fara contre puternice.

In 2012, directorul executiv al grupului auto Fiat Chrysler, Sergio Marchionne, a acuzat compania germana ca recurge la o "baie de sange" in piata auto printr-o strategie a preturilor reduse.

Perioada a reprezentant si un moment de cumpana pentru industria auto, in conditiile in care piata globala era intr-o perioada in care abia isi revenea dupa dezastrul financiar din perioada 2008-2009.

Volkswagen a replicat cu amenintarea de a parasi ACEA, asociatia producatorilor auto din Europa, organizatie condusa de Marchionne la acea data.

ACEA este acum si unul dintre factorii care au impus carantina in jurul Volkswagen, dupa degajarea scandalului privind emisiile poluante ale masinilor diesel produse de compania germana.

Un comunicat al asociatiei din 23 septembrie anunta ca, in cazul altor producatori auto de pe continent, nu s-au descoperit dispozitive menite a falsifica testele oficiale.

Intre timp, pretul actiunilor Volkswagen a continuat sa scada ingrijorator, in timp ce rivalii producatorului german evolueaza satisfacator pe bursa.

Oferte multiple

Avantajele la pretul masinilor oferite de dealerii Fiat Chrysler merg de la 500 de euro pentru un Fiat Panda si pana la 1500 de euro pentru un Jeep Grand Cherokee la orice masina Volkswagen sau Audi data la schimb, intr-o oferta valabila toata luna octombrie.

Firma italiana a transmis dealerilor, saptamana trecuta, o alta nota interna in care acestia sunt instruiti sa mentioneze catre fiecare potential comparator ca masinile nu sunt dotate cu dispozitive menite sa insele testele oficiale.

Nu doar Fiat vrea sa profite de dezastrul aparut in curtea Volkswagen. Conform unei stiri prezentate pe portalul Automotive News Europe, Ford ofera discounturi de 750 de euro pentru clientii dispusi sa renunte la masinile produse de grupul Volkswagen.

Oferta este lansata tot pe piata italiana, dar reprezentantii companiei americane nu au confirmat inca informatia.

Din 18 septembrie, data la care scandalul Volkswagen a devenit public, actiunile companiei s-au prabusit cu 42%, saptamana trecuta gradul de depreciere al acestora fiind de 13 procente.

Perdanti si castigatori

Situatia contrasteaza in mod evident cu evolutia celorlalte marci listate pe bursele europene: +8% pentru Fiat Chrysler pe bursa din Milano, +3% pentru Peugeot Citroen la bursa din Paris si o apreciere de 2,9% pentru BMW pe bursa din Frankfurt.

In Italia, masinile Volkswagen sunt pe locul doi la vanzari dupa cele ale companiei Fiat. In septembrie, vanzarile de masini VW au scazut cu 1,4%, in timp ce masinile produse de grupul Fiat Chrysler au inregistrat o crestere de 24 de procente.

Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă, Directorul Financiar al ONE United Properties, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de partenerul principal...
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Peste 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni, a anunţat, joi, 28 martie, subprefectul judeţului...
#scandal Volkswagen, #piata auto Europa, #cota de piata companii auto , #Cota de piata