Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Retrogradarea Romaniei de catre Fitch depreciaza leul cu 4 bani

Retrogradarea Romaniei de catre Fitch depreciaza leul cu 4 bani

Moneda nationala s-a depreciat cu aproximativ 4 bani in primele tranzactii ale saptamanii, pana la 3,75 lei/euro, dupa ce agentia de evaluare financiara Fitch a scazut cu doua trepte ratingurile Romaniei, scotand tara din categoria "investment grade". "In deschidere, leul s-a depreciat, dupa anuntul Fitch privind retrogradarea Romaniei, insa in regiune lucrurile stau diferit si, probabil, o sa mai fie divergente pe parcursul zilei. Zlotul polonez se apreciaza, dupa ce Fitch a mentinut ratingul", a spus Ciprian Mihai, sef de departament in cadrul trezoreriei Volksbank Romania.


Leul a deschis sedinta la 3,7130 lei/euro, usor intarit fata de nivelul de vineri seara, insa s-a depreciat cu aproximativ 4 bani, pana la 3,7533 lei/euro, fluctuand ulterior in jurul nivelului de 3,7480 lei/euro. La ora 10:30, bancile cumparau un euro cu 3,7440 lei si il vindeau cu 3,7525 lei.


Fitch a coborat astazi cu doua trepte calificativele Romaniei pentru credite pe termen lung in valuta , de la 'BBB' la 'BB+', si pentru credite pe termen lung in lei, de la 'BBB+' la 'BBB-'‚ motivandu-si decizia prin ingrijorarile cu privire la cadrul de politica macroeconomica a Romaniei si abilitatea tarii de a evita o criza economica si financiara "severa".


In regiune, monedele emergente au reactionat diferit, in functie de anuntul Fitch privind fiecare tara. Astfel, zlotul s-a apreciat de la 3,66 la 3,6150 unitati/euro, dupa care a urmat o usoara tendinta de depreciere. Forintul s-a apreciat pentru putin timp, de la 267,8 la 266,5 unitati/euro, insa ulterior a inceput sa fluctueze puternic cu o tendinta de depreciere.


Fitch a scazut si ratingul Ungariei, pastrand insa perspectiva stabila, iar in cazul Poloniei, agentia de evaluare financiara a confirmat atat ratingul, cat si perspectiva asociata.


Pe pietele internationale, dolarul s-a depreciat initial pana aproape de 1,29 dolari/euro, insa, dupa ora 7, ora Romaniei, moneda americana a inceput sa castige teren, pana la 1,2780 dolari/euro. La ora 10:30, dolarul incepuse sa se deprecieze usor, iar euro era cotat la 1,2835 dolari.


Dobanzile pentru o zi (de tip overnight) au scazut fata de zilele anterioare, la nivelul de 15 - 20% pe an, insa, continua sa se situeze peste dobanda de politica monetara, de 10,25% pe an.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 1247 ori