Patronii MTS Leasing au fugit din tara cu peste 50 milioane de euro

Joi, 07 Iulie 2005, ora 00:08
901 citiri

Firma germana MTS Leasing a dat faliment si si-a incheiat activitatea, iar cei care au fondat-o, doi germani (Theo si Mattthias Metzen - tata si fiu) au plecat din tara, a declarat Andreea Raclea, fostul director de marketing al MTS Leasing, citata de GhiseulBancar.ro. "MTS a intrat in blocaj financiar", a mentionat Raclea.Publicitatea agresiva realizata de la infiintarea societatii, in 2003, a crescut numarul clientilor MTS Leasing la aproximativ 700. Acestia, dand dovada de credulitate, au platit avansul pentru o casa in leasing de la MTS (de zeci si sute de mii de euro fiecare) iar in prezent se pot declara pagubiti, mai ales ca MTS Leasing nu lucra cu banci romanesti, iar platile se faceau direct la o banca din Germania.

Potrivit suselor citate, paguba este estimata la cel putin 50 milioane de euro.

Clientii au ramas cu buza umflata

Reprezentanta MTS Leasing, Andreea Raclea a precizat ca nu mai are unde sa lucreze, intrucat firma este inchisa. "Nimeni nu mai poate raspunde intrebarilor formulate de clientii sau partenerii MTS Leasing", a subliniat Raclea. Ea a spus ca in perioada imediat urmatoare se va institui o comisie de lichidatori, care va stabili in mod clar pagubele si pagubitii, acestia urmand sa fie despagubiti(?!).

"Ce pot sa spun? E vorba de managementul prost al banilor. Conducerea societatii era asigurata si de o echipa de romani, care probabil atunci cand s-au trezit cu atatia bani pe manaA Nu stiu. Era un sistem tare bine pus la punct. Nu stiu cum s-a intamplat", a spus Andreea Raclea.

MTS lucra cu o banca din Frankfurt

Acest caz arata inca o data, daca mai era nevoie, ca oricate tepe s-ar da in Romania, tot se gasesc destui creduli care devin victime ale unei viitoare "inginerii financiare". In cazul MTS, peste 700 de romani, persoane fizice sau juridice, au depus un avans consistent, solicitat de MTS la semnarea contractului, si au platit rate inainte de demararea lucrarilor de contructie.

Toate platile se efectuau intr-un cont al Frankfurter Volksbank (banca fara nici o legatura cu Volksbank Romania).

In acelasi timp, platile catre Romania se faceau din acelasi cont bancar. Cei mai multi clienti au achitat sute de mii de euro ca avans pentru contractele semnate. Pe langa clientii care au ales sa-si construiasca o casa prin leasing imobiliar, au mai pierdut numeroase firme de constructii, care au realizat lucrari fara sa-si primeasca banii, si mai multe societati media, care au pus umarul la promovarea MTS Leasing, iar acum au ramas cu facturile neachitate.

Autor: Stefan Etves

Gardianul