Motivatii cusute cu ata alba pe piata financiar-bancara

Marti, 17 Iunie 2008, ora 09:37
1307 citiri
Motivatii cusute cu ata alba pe piata financiar-bancara

Investitorii « strategici » de la Azomures care acumuleaza dar nu se raporteaza si eliminarea creditelor de consum in valuta din zelul bancilor de a se conforma recomadarilor BNR sunt cele mai bune exemple care ilustreaza titlul acestui articol.

In momentul in care Azomures Targu Mures a anuntat profituri record pe primul trimestru (55 milioane lei, fata de un target de 61 milioane lei pe intreg anul) actiunile sale se tranzactionau la un PER de 1,8 si un raport pret/valoare contabila de 0,2.

O actiune mult subevaluata deci, asta explicand cresterea accelerata a cotatiilor din ultima vreme. Din 9 mai, momentul in care societatea isi anunta profiturile peste asteptari pe trimstrul intai si pana in 12 iunie, pretul urcase de la 0,2040 la 0,7300 de lei, o apreciere de peste 250%.

Exista pareri in randul brokerilor ca presiunea la cumparare (luand in calcul rezultatele previzionate in BVC Azomures are acum PER de 7) s-ar datora in acest moment unor investitori discreti care acumuleaza actiuni amanand sa se raporteze. Ipoteza e tocmai buna pentru a justifica evolutia Azomures in contra pietii, actiunile crescand chiar si cand bursa scade.

Azo are in schimb un free-float de numai 17% ceea ce echivaleaza cu aproximativ 90 milioane actini. Or, in numai o luna, s-au tranzactionat peste 100 milioane actiuni, "initiatii" fiind responsabili de schimbul a numai 40.000 de actiuni.

Cu alte cuvinte, scuza acumularilor in trepte din partea unor investitori interesati de a intra in actionariatul companiei ni se pare tocmai buna pentru a justifica speculatiile masive cu aceste titluri.

Cum banuim ca au existat si investitori care si-au pastrat actiunile in ciuda cresterilor de pret, rezulta ca cea mai mare parte a tranzactiilor sunt derulate de speculatori care cumpara si vand apoi in cateva zile, cu speranta ca nu vor fi surprinsi de o corectie mai ampla.

La Amonil Slobozia, unde Eurotrading Chemicals si-a lichidat detinerile (28% din capitalul social), s-a raportat deja un nou actionar : fondul East Capital care a acumulat 14% din actiuni, prin mai multe tranzactii din piata.

In ciuda acestui fapt, cotatiile nu au luat-o repede in sus dupa ce pachetul Eurotrading a fost absorbit, chiar daca presiunea la vanzare disparuse.


Greu la deal cu criza globala


Volksbank Romania acorda, din luna iunie, credite de nevoi personale fara ipoteca doar in moneda nationala.

"Incepand cu luna iunie, Volksbank Romania ofera ca alternativa de finantare a nevoilor personale doar credite in moneda nationala. Astfel, Volksbank Romania sprijina politica Bancii Nationale a Romaniei de limitare a creditului de consum in valuta ", se arata intr-un comunicat al bancii.

Graba finantatorilor locali de a se conforma recomandarilor Bancii Centrale ar fi laudabila daca n-ar fi fortata de imprejurari. Criza de lichiditati care se manifesta la nivel global face ca bancile autohtone sa nu aiba prea multe optiuni de refinantare in euro, apetitul romanilor pentru economsisire in moneda unica fiind insuficient.

Din acest motiv au aparut declaratii moralizatoare de renuntare la imprumuturile in euro pentru creditele de consum, cele mai cerute de romani (ponderea creditelor de nevoi personale in cosul de creditare este de aproximativ 3 patrimi).

Asa se explica si bombardamentul tot mai insistent de oferte de economisire, in special in lei, cu care bancile tintesc deponentii. Este nevoie urgenta de a face rost de noi resurse din piata interna care sa compenseze inchiderea robinetului care facea legatura cu bancile-mama si alte institutii prietene iar pentru asta bancile sunt in stare sa isi calce pe inima si sa ofere chiar si randamente …real-pozitive.

Oricum, dobanzile la depozite pot fi ajustate repede, dar pentru creditele contractate, puteti fi siguri ca nimeni n-o sa va mai reduca dobanda, chiar daca intre timp apar nenumarate promotii mai prietenoase.