8 banci nu au trecut testele de stres. Vezi care sunt

Sambata, 16 Iulie 2011, ora 00:11
2063 citiri
8 banci nu au trecut testele de stres. Vezi care sunt

EFG Eurobank, ATEbank din Grecia si Volksbank din Austria, prezente in Romania, se numara printre cele opt banci care nu au promovat testele de stres efectuate de Autoritatea Bancara Europeana. Cele trei banci au obtinut indici Core Tier 1 (raportat la riscul total) pentru 2012, intr-un scenariu pesimist, de sub 5%, nivelul minim necesar promovarii. 

Astfel, EFG Eurobank a realizat un indice de 4,6%, ATEbank de -6%, iar Oesterreichische Volksbanken de 4,5%. Celelalte institutii financiare care nu au trecut testele, toate din Spania, sunt Banco Pator, Caja Ahorros del Mediterraneo, Banco Grupo, CataluniaCaixa si Unnim.

Aceste opt banci au nevoie de un capital suplimentar de 2,5 miliarde de euro. Testele de stres au fost aplicate pe 90 de banci din 21 de tari. Toate bancile testate din Italia, Germania, Franta, Marea Britanie si Irlanda au promovat evaluarea, prima efectuata de Autoritatea Bancara Europeana de la infiintarea institutiei, la inceputul acestui an.

Testele aplicate anul trecut bancilor au fost criticate pentru au aratat ca bancile au nevoie de capital suplimentar de numai 3,5 miliarde de euro, o zecime din estimarile analistilor.

Bancile care au picat testele de stres trebuie sa prezinte un plan de suplimentare a capitalului, in termen de trei luni.

Pe piata romaneasca, EFG Eurobank controleaza Bancpost si mai multe companii, intre care EFG Retail Services IFN, EFG Eurobank Finance - Romania, EFG Eurobank Securities - Romania, EFG Eurobank Leasing, EFG Eurobank Property Services, EFG IT Shared Services, EFG Eurolife Asigurari Generale si EFG Eurolife Asigurari de Viata.

Volksbank avea la sfarsitul anului trecut 236 de sucursale in Romania si 1.373 de anagajati.

Divizia din Romania are cea mai mare pondere in activele Volksbank International, care reuneste activele din strainatatele ale grupului austriac, de 4,7 miliarde euro la sfarsitul lunii martie, fiind urmata de Cehia (2 miliarde euro), Ungaria (2 miliarde euro) si Slovacia (1,4 miliarde euro).

Banca rusa de stat Sberbank va cumpara Volksbank International (VBI) in baza unui memorandum incheiat de cele doua companii, insa operatiunile din Romania au fost excluse din tranzactie. ATEbank Grecia controleaza 74,12% din actiunile ATE Bank Romania, un alt actionar important fiind International Finance Corporation, membra a grupului Bancii Mondiale, cu 15% din capitalul social al bancii. 

#banci, #sistem bancar, #teste stres, #volksbank , #stiri Volksbank