Victorie irevocabila pentru clientii Volksbank: Obtin daune morale pentru clauzele abuzive

Marti, 16 Aprilie 2013, ora 15:03
4542 citiri
Victorie irevocabila pentru clientii Volksbank: Obtin daune morale pentru clauzele abuzive

Volksbank este obligata, prin sentinta irevocabila a Tribunalului Bucuresti, sa plateasca daune morale in valoare toata de 3000 de euro, in trei dosare privind clauzele abuzive din contracte. Desi au mai fost acordate sentinte similare in alte 20 de dosare, sunt primele decizii irevocabile de acest gen din Romania.

Luni au fost pronuntate sentintele prin care s-au respins recursurile formulate de catre Volksbank impotriva a trei hotarari, prin care se acordau consumatorilor daune morale pentru prejudiciile suferite ca urmare a comportamentului contractual al bancii.

"S-a retinut ca 'starea de teama, de stres si de incertitudine resimtita de consumatori ca urmare a faptului ca banca a transformat discretionar rata dobanzii din fixa in variabila, cuantumul acesteia devenind astfel greu de anticipat, starea de revolta cu privire la sumele ridicate percepute de banca' reclama o reparatie baneasca, sub forma acordarii de daune morale", a precizat intr-un comunicat Codrut Avram, avocatul care a reprezentat clientii in aceste dosare.

Reprezentantii Volksbank contesta decizia irevocabila a Judecatoriei Sectorului 2, prin lipsa probelor: "In aceste cazuri nu s-au prezentat dovezi (documente medicale, declaratii ale martorilor, etc), iar judecatorul s-a pronuntat fara niciun probatoriu. Chiar si in motivarea sentintelor, judecatorul recunoaste ca 'stabilirea cuantumului despagubirilor include o mare doza de aproximare'", se arata intr-un comunicat Volksbank.

Prin aceste sentinte au fost mentinute solutiile instantei de fond, in care au fost constatate nule absolut, in baza Legii nr. 193/2000 privind clauzele abuzive din contractele incheiate intre comercianti si consumatori, clauzele privind: comisionul de risc, redenumit ulterior comision de administrare credit, modificarea unilaterala de catre banca a nivelului dobanzii creditului, declararea scadentei anticipate fara a se specifica motivul, perceperea de sume de bani suplimentare neprevazute in contract.

Nota de plata a Volksbank

Sentintele irevocabile au fost pronuntate de Tribunalul Bucuresti - Sectia a VI-a Civila, in dosarele nr.:

- 43503/300/2011 daune morale obtinute, in valoare de 2196 RON;

- 1435/300/2012 daune morale obtinute, in valoare de 2000 de CHF;

- 1437/300/2012 daune morale obtinute, in valoare de 1000 de CHF.

Volksbank precizeaza ca, in cazul dosarului 1437/300/2012, suma acordata reprezinta 20% din suma solicitata initial, fiind aproximativ egala cu cheltuielile de judecata.

In plus, banca este obligata sa returneze clientilor toate sumele incasate in contul acestor comisioane, din momentul incheierii contractului si pana la zi, la care se adauga dobanda legala. Volksbank nu mai poate incasa aceste sume in viitor si este obligata sa perceapa, pe intreaga perioada a derularii contractului, dobanda fixa prevazuta in contractul initial.

#caluze abuzive Volksbank, #proces Volksbank, #daune morale Volksbank, #despagubiri Volksbank , #Management