Si angajatii se pot lua in leasing

Miercuri, 20 Septembrie 2006, ora 01:44
1160 citiri

Una dintre solutiile venite din Vest, in materie de resurse de personal, este: leasingul.La sfarsitul anului trecut, Piermario Di Pietro, la acea data proaspat sef al operatorului de telecomunicatii Zapp, spunea ca oamenii potriviti pentru jobul potrivit vor fi din ce in ce mai greu de gasit in Romania. Numarul companiilor care vin si vor mai veni sa investeasca aici este atat de mare incat cererea de locuri de munca depaseste ceea ce poate sa ofere sistemul de invatamant romanesc. Iata cum cererea creeaza o nisa, aceea de a oferi "leasing de personal". Iar companiile de resurse umane, care pe pietele vestice ofera astfel de servicii de 10 sau 15 ani, au oportunitatea de a fi primele pe o piata inca virgina nu putea fi ratata.

Prima companie care s-a gandit sa ofere astfel de servicii, Mansoon Outsourcing, a fost adusa pe piata autohtona de resurse umane de clientii sai din Ungaria, firme din domeniul financiar-bancar si telecomunicatii care i-au solicitat servicii de leasing de personal atunci cand si-au deschis filiale aici. In Ungaria, Mansoon ofera servicii de resurse umane, inclusiv leasing de personal, pentru Pannon GSM, Vodafone, Raiffeisen Bank, Budapest Bank si alti circa 350 de clienti.

Dar, ce este leasingul de personal? De exemplu, o companie vrea sa deruleze o campanie, sa dezvolte un anumit proiect sau are nevoie de mai multi angajati pe termen scurt, cum ar fi cazul boom-ului de vanzari pe care il inregistreaza retailerii pe perioada sarbatorilor. Ce ar putea sa faca, sa angajeze oamenii si dupa trei sau sase luni sa ii dea afara? Mai bine "imprumuti" forta de munca.

Activitatea nu este reglementata de legea leasingului, dar termenul e cel mai potrivit pentru a defini astfel de servicii. Afacerea e destul de simpla, doar ca piata romaneasca nu e inca obisnuita cu astfel de servicii. Compania de leasing de personal functioneaza ca orice agent temporar de forta de munca.

Ea selecteaza si angajeaza personalul, suporta salariile acestora pe perioada inactiva, plateste concediile, impozitele sau contributiile la asigurarile sociale.

Cat de profitabila e o astfel de afacere? Marja de profit e destul de mica, volumul e cel care conteaza. De la 40-50 de angajati in sus treci pe profit. Cheltuielile de infiintare a filialei au fost de circa 60.000 de euro.

In Ungaria, compania mama a avut anul trecut venituri de doua milioane de euro, iar pe 2006 estimeaza, pe baza contractelor in derulare si in curs de finalizare, venituri de circa 4,2 milioane.

Pentru Romania, am planificat un staff de 100 de persoane pentru anul acesta, urmand ca la finele lui 2007 sa avem circa 300 de persoane, apreciaza directorul pentru Romania al Mansoon Outsourcing. Clientii de pana acum au solicitat personal pentru call-center, in cazul telecomunicatiilor, si oameni specializati pentru activitati de back-office la credite, in cazul serviciilor financiar-bancare.

Bloombiz