Romania amana revolutia 4G

Vineri, 13 Noiembrie 2009, ora 15:26
2174 citiri
Romania amana revolutia 4G

Ideea de a explora internetul pe telefonul mobil instantaneu la 100 de megabiti pe secunda, inainte sa apuci sa ridici macar degetul de pe buton pare un scenariu science fiction. Insa, prin intermediul tehnologiei 4G, scenariul a devenit realitate, cel putin in Statele Unite. 

"Telefonia mobila devine un produs de utilitate publica, o marfa de masa", sustine Roger Linquist, presedintele in varsta de 71 de ani al companiei americane de telefonie mobila MetroPCS, citat de Adevarul.

Oricat de complicat ar parea, 4G-ul va contribui la reducerea costurilor pe minutul de convorbire de la aproape un cent la a zecea parte dintr-un cent, pentru utilizatori.

Aceasta scadere drastica a pretului platit de client fara a diminua incasarile marilor jucatori pe piata telefoniei mobile are totusi un cost: operatorii trebuie sa fie dispusi sa investeasca sume importante pentru a implementa noua tehnologie 4G.

Aceasta va face posibila extinderea fara precedent a transferului de date si va lansa o serie intreaga de dispozitive wireless, de la carti electronice si pana la zgarzi canine prevazute cu camere video digitale.

Operatorii romani insa declara ca nu vor investi in tehnologia 4G in urmatorii trei ani, in conditiile in care razboiul de la noi se poarta cu alte arme si are cu totul alte mize.

Orange a scazut valoarea investitiilor in retea anuntate initial - 200 de milioane de euro - la doar 120 de milioane, iar Vodafone nu si-a oficializat volumul de investitii.

Mai mult decat atat, calitatea serviciilor lasa de dorit.

Totusi, Romania nu este singura tara care amana revolutia 4G pentru mai tarziu.

In aceeasi situatie se afla si restul operatorilor europeni, pentru care principala lupta ramane cea a preturilor.

Lansarea Cosmote pe piata locala de telefonie, acum 12 luni, a marcat inceputul unei competitii puternice pentru abonati, Orange si Vodafone fiind obligate sa apeleze la oferte noi. 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#revolutie, # 4G, # telefonie, # mobila , #stiri Vodafone