Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Orange si Vodafone, suspectate de monopol

Orange si Vodafone, suspectate de monopol
Nivelul concurentei in industria de telefonie mobila autohtona este scazut si exista indicii care sugereaza ca este oportuna investigarea unei posibile pozitii dominante colective a celor doi mari operatori de pe aceasta piata, Orange si Vodafone, a anuntat ieri presedintele Autoritatii Nationale de Reglementare in Domeniul Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiei (ANRCTI), Dan Georgescu.Operatorii spun ca nu poate fi vorba de asa ceva atata vreme cat Cosmote a reusit in numai doi ani sa acapareze 15% din piata.

"Analizele au evidentiat nivelul ridicat de concentrare a pietei de telefonie mobila, stabilitatea cotelor de piata, nivelul ridicat al barierelor la intrare, similaritatile de comportament si omogenitatea ofertelor celor doi mari operatori si nivelurile semnificativ mai mari de profitabilitate in raport cu competitorii lor de pe acelasi segment si chiar cu subsidiarele din alte state ale acelorasi grupuri", a afirmat Georgescu.

Seful ANRCTI a continuat spunand ca aceasta situatie a dus la un grad nesatisfacator al inovatiei in acest domeniu, la o fluiditate efectiva scazuta a pietei, la niveluri relativ ridicate ale preturilor cu amanuntul si la o transparenta redusa a acestora.
Cei doi operatori se apara

"Declaratiile dlui Georgescu se bazeaza pe un studiu al unei firme de consultanta angajata de ANRCTI care a analizat date de anul trecut. Intre timp, piata a evoluat spectaculos, iar cresterea Cosmote demonstreaza caracterul competitiv al pietei de telefonie mobila din Romania. In conditiile in care un operator reuseste sa detina 15a din piata in mai putin de doi ani este clar ca nu putem vorbi de pozitii de dominanta colectiva", ne-a declarat Dorin Odiatiu - Head of Wholesale, International and Regulatory Affairs la Orange Romania.

Si Vodafone a luat pozitie vizavi de anuntul ANRCTI. "Relansarea celui de-al treilea operator GSM a aratat, o data in plus, ca exista o competitie reala pe piata de comunicatii mobile din Romania, dar si potential de crestere pentru noii jucatori. De asemenea, dupa cum se poate constata, preturile cu amanuntul pentru serviciile de telefonie mobila din Romania sunt printre cele mai scazute din Europa, iar ofertele primilor doi operatori sunt departe de a fi omogene", ne-au declarat oficialii companiei.


Continuarea in <a href=http://www.evz.ro/article.php?artid=312766/ target=_blank>Evenimentul Zilei</a>

<b>Bloombiz.ro Newsletter </b>
Aboneaza-te la <a href=http://newsletter.vodanet.ro/gateway/?a=YT1CbG9vbWJpel8xMiZiW109aW5mb2Jsb29tYml6XzE4 target=_blank>newsletter-ul infoBloombiz</a> ca sa primesti in fiecare dimineata, prin e-mail, ultimele informatii legate de companii, afaceri, economie, piata imobiliara, plasamente financiare, cariere si lifestyle.Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 1314 ori