Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Orange si Vodafone continua sa investeasca in reteaua 3G

Orange si Vodafone continua sa investeasca in reteaua 3G

Orange Romania si Vodafone Romania vor continua sa investeasca in reteaua 3G si vor testa aceste servicii si in banda de frecvente radio de 900 MHz, folosita pentru servicii de generatia a doua, dupa ce ANCOM va publica o decizie in acest sens.

"Avem deja pregatite doua locatii unde vom face testele respective. Dupa ce autoritatea de reglementare va publica decizia privind armonizarea utilizarii benzilor de frecvente radio, Orange Romania va incepe testarea serviciilor 3G (comunicatii din generatia a treia - n.r.) in banda de frecvente de 900 MHz", a declarat, marti, directorul de marketing al operatorului, Dorin Odiatiu, prezent la un eveniment.

Prezent la eveniment, directorul de strategie comerciala Vodafone Romania, Valentin Stefan, a spus ca Vodafone este interesat sa testeze servicii 3G in banda de frecvente de 900 MHz, fara a da insa mai multe detalii.

La randul sau, Gabriel Ionita, director in cadrul Cosmote Romania, a spus ca prioritatea operatorului este integrarea operatiunilor Telemobil si utilizarea licentei 3G pe care acesta din urma o detine.

La inceputul lunii noiembrie, grupul elen Cosmote a anuntat ca a finalizat preluarea actiunilor Telemobil, operatorul retelei de telefonie mobila Zapp, tranzactia ridicandu-se la 61 milioane de euro pentru actiuni si preluarea unor datorii si alte obligatii financiare de 146 milioane euro.

Autoritatea Nationala pentru Administrare si Reglementare in Comunicatii (ANCOM) a publicat, la 1 septembrie, spre consultare publica, proiectul de decizie privind armonizarea utilizarii benzilor de frecvente radio 880-915 MHz, 925-960 MHz, 1710-1747,5 MHz si 1805-1842,5 MHz.

"Conform proiectului, operatorii care detin aceste benzi prin licenta vor putea sa ofere si servicii de comunicatii de generatia a treia prin intermediul sistemelor UMTS (servicii multimedia si de transmisiuni de date)", se preciza in comunicatul ANCOM difuzat la acea vreme.

In prezent, aceste benzi sunt alocate prin licente catre Orange Romania, Vodafone Romania si Cosmote Romanian Mobile Telecommunications, companii care le folosesc pentru furnizarea de servicii de generatia a doua, specifice sistemelor GSM.

Caracteristicile de propagare ale acestor benzi de frecvente permit acoperirea unor suprafete mai mari in raport cu benzile de frecvente mai inalte, fiind in masura sa asigure o acoperire adecvata a zonelor mai putin populate si a zonelor rurale.Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 2070 ori
Citeste mai multe despre3g investitii orange vodafone