Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Investitorii rebeli cer 76 de miliarde de la Vodafone pentru actionari

Investitorii rebeli cer 76 de miliarde de la Vodafone pentru actionari
O firma de investitii de mici dimensiuni, sustinuta de un grup rebel de investitori, cere celui mai mare grup de telecomunicatii mobile din lume, Vodafone, sa "elibereze" 38 miliarde lire sterline (76 miliarde dolari) in active pentru actionari, relateaza joi Reuters. Cererea este ultima miscare a investitorilor activisti de a obtine venituri de la companii, dupa ce fondul britanic de risc TCI a facut cu succes lobby pentru vanzarea bancii olandeze ABN Amro. Cererea a intensificat si speculatiile recente potrivit carora compania Vodafone, cu sediul in Marea Britanie, ar putea fi divizata, care au avut ca efect aprecierea actiunilor Vodafone cu 3,5%, nivel care depaseste performantele cele mai bune ale titlurilor din indicele britanic FTSE-100.

Analistii spun insa ca grupul de investitii, denumit Efficient Capital Structures (ECS), este mult prea mic ca sa poata forta o schimbare la Vodafone fara sustinerea unor investitori mult mai puternici, pe care este improbabil ca o va obtine.

ECS este ultimul dintr-o serie de mici grupuri de investitii create cu scopul de a forta companiile sa elibereze numerar pentru actionari si este sustinut de finantatorul corporate Glenn Cooper si de John Mayo, directorul executiv al Marconi din 2001, cand firma a emis un avertisment privitor la un mare profit.

ECS, care detine 210.000 de actiuni dintre cele 52,9 miliarde actiuni Vodafone, a anuntat joi ca a emis patru propuneri pe care vrea sa le supuna votului actionarilor Vodafone, la reuniunea anuala, care va avea loc la 24 iulie.

Propunerile includ transferul catre investitorii Vodafone a actiunilor detinute la Verizon Wireless, companie americana cu capital mixt, in care Vodafone detine 45% si emiterea unor obligatiuni in valoare de 34 miliarde lire sterline.

Vodafone, cel mai mare operator de telefonie mobila din lume, exceptand piata chineza, a anuntat ca analizeaza propunerile, dar a refuzat sa comenteze mai mult.

Analistii au spus ca grupul Vodafone, care a anulat o intalnire care urma sa aiba loc cu ECS, este improbabil sa accepte aceste propuneri, care ar insemna si sa creasca nivelul datoriei la de 4,5 ori valoarea castigurilor inregistrate inainte de deducerea dobanzii, impozitelor, deprecierii si amortizarii (EBITDA), de la nivelul dublu fata de indicatorul EBITDA, cat reprezinta acum.

"Ne asteptam ca firma sa isi apere solid strategia actuala", se spune intr-un studiu al analistilor de la banca de investitii Dresdner Kleinwort.

Cotatia actiunilor Vodafone a crescut totusi, din cauza speculatiilor potrivit carora compania, asupra careia investitorii au mai facut presiuni anul trecut, ca sa vanda Verizon Wireless, ar putea sa se confrunte cu noi presiuni privitoare la eliberarea de numerar pentru actionarii grupului.

"Exista toate argumentele pentru activismul actionarilor si vom sustine continuarea restructurarii grupului Vodafone. Totusi, prima noastra reactie este aceea ca propunerile facute sunt slabe", se spune intr-un studiu al companiei CitiInvestment Research.

Propunerile ECS sunt "destul de interesante", dar nu reprezinta nicio surpriza fata de alte optiuni la care s-au gandit deja alti actionari, spune Richard Marwood de la AXA Investments, unul dintre actionarii Vodafone.

Potrivit ECS, propunerile ar putea elibera intre 17 si 38 miliarde lire sterline pentru actionarii Vodafone.

"In ultimii cinci ani cotatia actiunilor Vodafone a fost cu 28% sub nivelul indicelui FTSE 100", se spune in declaratia ECS. "O cauza importanta a acestui lucru este structura ineficienta de capital a grupului Vodafone. Propunerile noastre vin sa rectifice acest lucru, prin recunoasterea adecvata a castigurilor pe termen lung ale companiei".

Presedintele fondului de investitii ECS Glenn Cooper a declarat pentru Reuters ca scopul sau nu este de a-l indeparta pe directorul general al Vodafone, Arun Sarin, sau boardul Vodafone si nici sa schimbe strategia companiei. "Nu este ambitia noastra sa ne bagam in joc", a spus Cooper.

Cotatia actiunilor companiilor de telefonie a urcat cu incepere de luna trecuta, cand o oferta in valoare de 25 miliarde dolari facuta de o firma de capital privat pentru grupul american Alltel a declansat speculatiile in aceasta industrie, inclusiv cele legate de o posibila restructurare a grupului Vodafone.

O oferta de preluare a intregului grup Vodafone este descurajata totusi de valoarea de piata de aproximativ 170 miliarde dolari a grupului de telefonie, iar aprecierea cu 31% a actiunilor companiei in timpul ultimului an a scazut si mai mult probabilitatea aparitiei unei oferte integrale.

Analistii spun insa ca propunerile ECS au alimentat imaginatia jucatorilor de pe o piata caracterizata de o explozie a fuziunilor si achizitiilor.

"Este posibil ca fondurile activiste sa atace acum Vodafone", a spus un strateg de la compania Pictet & Cie, Thierry Lacraz, citat de Reuters. "Toate companiile care sunt relativ sigure din punctul de vedere al finantelor si care au fluxuri financiare foarte ridicate reprezinta tinte potentiale", a adaugat Lacraz.

Cotatia actiunilor Vodafone a urcat cu 0,5%, pana la 156 pence/actiune, dupa ce a atins un maxim al sedintei de tranzactionare, de 162,6 pence/actiune.

Vodafone Romania, subsidiara grupului Vodafone, avea inregistrati 7.954.000 de clienti la data de 31 martie 2007. Vodafone este cel mai mare grup de telecomunicatii mobile din lume, cu divizii in 25 de tari si retele partenere in alte 38. Vodafone ofera in prezent servicii catre 206,4 milioane de clienti din intreaga lume, cu exceptia Chinei, potrivit Reuters.


Bloombiz
(Sursa: NewsIn)Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 1033 ori