Investitiile straine in Turcia urca pe fondul rezultatelor electorale

Miercuri, 25 Iulie 2007, ora 15:06
1508 citiri

Dupa ce partidul proeuropean AK a castigat un mandat nou si va conduce singur in urmatorii cinci ani, Turcia si-a intarit pozitia in competitia pentru investitii straine directe, menite sa sustina ascensiunea ei economica rapida, relateaza miercuri Reuters.

Partidul AK, care a fost la putere in perioada in care Turcia s-a transformat dintr-un cos financiar intr-una dintre cele mai eficiente economii emergente din lume, intre 2002 si 2007, a castigat alegerile parlamentare de duminica.

Pietele financiare s-au unit saptamana aceasta in credinta ca rezultatul alegerilor va consolida stabilitatea politica si economica a Turciei si va mentine tara pe un drum al reformelor catre posibilitatea obtinerii statutului de membru al Uniunii Europene.

Investitorii interpreteaza rezultatul ca un semn de sustinere a partidului celui mai favorabil investitiilor straine, dar fara ca partidul AK, care are radacini islamiste, sa fie atat de puternic incat sa incite armata, care garanteaza sistemul secular al Turciei.

"Nu mai exista obstacole in calea aporturilor de investitii straine directe. Partidele de opozitie care nu au fost foarte primitoare cu investitiile straine directe si care au propus restrictii proprietatii straine au pierdut alegerile", a spus economistul sef al Oyak Investment, Mehmet Besimoglu, citat de Reuters.

Analistii estimeaza ca in 2008 Turcia va atrage investitii straine directe de 20 miliarde dolari.

In primele patru luni din 2007, Turcia a atras investitii straine directe in valoare de 14 miliarde dolari si spera sa atinga suma de 20 miliarde dolari pana la sfarsitul anului. Investitiile straine directe au atins nivelul record de 20,2 miliarde dolari in 2006, din care 83,5% au provenit din tarile membre ale Uniunii Europene.

In perioada 1995-2000, caracterizata prin instabilitate politica si coruptie care au descurajat potentialii investitori, Turcia a atras doar 850 milioane de dolari pe an, ca investitii straine directe.

Desi este depasita de gigantul emergent China, care a atras investitii straine directe in valoare de 70 miliarde dolari, Turcia a avut o evolutie buna in 2006, in ceea ce priveste competitia pentru investitii straine directe, considerate un element cheie pentru cresterea salariilor in tarile in dezvoltare "flamande" dupa bani, scrie Reuters.

Printre ceilalti competitori ai Turciei in privinta atragerii de investitii straine directe se numara Polonia, care a atras 13,92 miliarde dolari in 2006 si Ungaria, cu 6,14 miliarde dolari, in aceeasi perioada, potrivit Reuters.

Analistii considera ca Turcia va atrage mai multe investitii straine directe, in contextul in care lichiditatea mondiala ramane ampla, iar preturile marfurilor se mentin la un nivel ridicat, fapt care genereaza munti de bani in tarile bogate in petrol.

"Aici capitalul este rar, iar banii sunt ieftini in strainatate. Investitori din Kazahstan si investitori arabi vor sa detina active reale in viitor, nu sa isi pastreze banii sub forma de investitii de portofoliu", a spus Besimoglu.

Multe investitii straine directe provin din privatizarea marilor companii cum ar fi operatorul de telefonie Turk Telekom si compania de rafinare a petrolului Tupras, iar numarul activelor care pot fi vandute este limitat.

"O parte importanta a investitiilor straine directe din ultimii doi ani provine din tranzactiile de privatizare, care nu vor mai fi la fel de frecvente cum au fost candva", a spus seful departamentului de cercetare de la Garanti Bank, Ali Ihsan Gelberi, citat de Reuters.

Vanzarea Denizbank si a Finansbank catre banci europene si achizitia operatorului de telefonie mobila Telsim de catre Vodafone a majorat investitiile straine directe facute anul trecut in Turcia.

Doar serviciile financiare au generat aproximativ 40% din totalul investitiilor straine directe din Turcia.

Investitorii asteapta ca guvernul sa inceapa acum privatizarea producatorului de tigarete Tekel, a Loteriei Nationale si a schemelor de distributie a energiei electrice, a bancii de stat Halk Bank si a fabricilor de zahar, dar nu a fost inca fixat un orar.

Economistii spun ca Turcia va atrage si mai multe investitii straine directe din cauza candidaturii sale la statutul de membru al Uniunii Euroepne si a proximitatii de pietele Orientului Mijlociu, spatiu in care numarul consumatorilor interni si nivelul salariilor creste.

"Cred ca achizitiile de catre straini se vor grabi in sectorul privat, dupa sectorul public si vor fi urmate de alte investitii", a spus Gelberi si a estimat ca in 2008 nivelul investitiilor straine directe va fi de 20 miliarde dolari.

Un factor care ar putea influenta negativ investitiile straine directe din Turcia este insa economia neagra extinsa, estimata la aproximativ 26-27% din produsul intern brut (PIB). Acest aspect afecteaza negativ firmele straine in competitie, deoarece acestea trebuie sa se inregistreze si sa plateasca impozite.

Industria textila masiva a Turciei este unul dintre spatiile in care investitiile straine directe sunt larg raspandite, iar strainii o evita.

Totusi, analistii spun ca sectorul energetic ar putea fi spatiul principal de investitii straine directe in urmatorii ani in Turcia, in contextul in care aceasta tara se grabeste sa devina un centru intre regiunea bogata din zona caspica si pietele europene. Turcia vrea si sa isi liberalizeze piata interna.

Oficialii de la Ankara spera sa atraga pana la 12 miliarde dolari ca investitii straine directe doar in fabricile de hidroenergie, in viitorul apropiat.

Guvernul a pledat pentru combaterea economiei negre, prin reforme fiscale, care constau inclusiv in reducerea unor impozite.

"Turcia are nevoie sa aprobe reformele pietei muncii si sa reduca impozite, de la cele asociate intermedierii financiare, pana la impozitele pe munca, pentru prevenirea tranzactiilor neinregistrate si dezvoltarea economiei oficiale", a mai spus Gelberi.