In spatele cortinei

Vineri, 23 Martie 2007, ora 07:38
1061 citiri

Cu preturi rezonabile, chiar si pentru cine castiga in reali, Bulgaria si Romania sunt destinatii care merita sa fie descoperite, dupa scoaterea din umbra cenusie a trecutului de dominatie comunista a frumusetilor lor cu accente orientale.

Pe vremea cand notiunea de Europa era mult mai putin vasta decat in prezent, istoricul Orient Express a redus distantele dintre tari, facand legatura dintre popoare care nu prea aveau multe lucruri in comun si deschizand drumuri pentru ceea ce in epoca era considerat indepartatul Orient. Celebrul tren de lux a inregistrat epoca sa de aur in anii '20 si '30 ai secolului trecut. Pe ruta destinatiilor exotice, al caror punct final era Turcia, se aflau Bulgaria si Romania.

Peste niste ani, a venit al doilea razboi mondial si aceste doua tari din sud-estul Europei, scaldate de Marea Neagra, s-au aflat de cealalta parte a asa-numitei Cortine de Fier, sub influenta Uniunii Sovietice de atunci. Expresul Orientului nu mai sosea la Sofia, in Bulgaria, si nici la Bucuresti, in Romania. De la 1 ianuarie a.c., totusi, cele doua capitale au revenit pe rutele Europei Occidentale.

Mai europene ca oricand, Bulgaria si Romania au fost primite in clubul select al tarilor bogate si se pregatesc pentru o noua era in Uniunea Europeana (UE). Venirea a 8 milioane de bulgari si a peste 22 de milioane de romani a extins granitele batranului continent de la Oceanul Atlantic la Marea Neagra. Si a trezit interesul turistic pentru aceste doua tari cu accente orientale, marcate de comunism si de mana de fier a imperiului sovietic pana la caderea Zidului Berlinului.

Acum, cele doua tari doresc sa primeasca turisti si sa se mandreasca - verb burghez in dictionarul trecutului - cu frumusetile pana nu demult ascunse in umbra anilor cenusii ai erei comuniste si a succesivelor crize economice.

Editurile specializate in ghiduri de calatorie, avand in vedere insuficienta informatiilor turistice despre Sofica si Bucuresti, s-au lansat si ele in aceasta aventura. Prin Europa sunt editate noi carti legate de principalele atractii ale acestor frumoase tari.

Bulgaria si Romania trebuie sa fie descoperite. Calatoria prin aceasta regiune din Europa de Est inca mai are un anume gust de aventura. Si spre deosebire de verii mai bogati din UE, ambele tari ofera preturi destul de rezonabile pentru turist, chiar si pentru cel care castiga in reali.

st/Mancare buna, preturi bune si dansatoare sapunite - 'fite'

Mult mai ieftin decat Praga si Budapesta, Bucurestiul ofera mult din cultura capitalelor tarilor vecine, dar fara multimile de turisti. O cina cu trei feluri intr-unul din cele mai respectate restaurante costa sub echivalentul a 23 de euro, iar cele mai bune locuri la Opera costa in jur de 7 euro. Optiunile muzicale merg de la marele compozitor al secolului XX, George Enescu, la DJ locali, cum ar fi Alien Pimp si nostimele orchestre tinganesti, cum ar fi Taraful Haiducilor.

Un cuvant-cheie pentru a intelege cultura romaneasca contemporana este "fite", care intr-o traducere aproximativa inseamna sa te dai mare - cum spunem noi "esta podendo".
Cel mai bun loc pentru a face asta este "Balthazar", un elegant restaurant, in care intreaga clientela si chelneritele par ca tocmai s-au intors de la Saint Tropez. Bucatarul este si el deosebit, el pregatind feluri de mancare cum ar fi placinte taiwaneze (6,15 euro), supe vietnameze condimentate (4.7 euro) si un cotlet de porc extrem de condimentat si ornat cu verdeata (12 euro).

Nu mai putin extravagant este restaurantul "Casa di David Downtown". Decoatiunea interioara sugereaza buticul unui hotel de prima mana, cu o clientela internationala si un meniu care se potriveste cu aceasta. Felurile de mancare principale cuprind piept de pui cu sos cu piper wasabi (8,6 euro) si friptura asiatica cu salata de rucula (8 euro).

Mancarea traditionala se bucura si ea de un aspect atragator in restaurante precum "Casa Doina". Situat intr-o casa din secolul XVIII, restaurantul dispune de un excelent meniu de vinuri (Florentia 2002 Pinot Noir are excelentul pret de 10 euro), in timp ce mancaruri clasice memorabile, precum pastrama de berbec condimentata cu piper (6,5 euro), un posibil stramos al pastrami, este un serios motiv pentru a include bucataria romaneasca printre cele mai bune din Estul Europei.

Muzica clasica domneste in mod suprem in Romania, iar cea mai importanta scena a sa este Ateneul Roman. Cateva strazi mai incolo, Opera Nationala de la Bucuresti are reputatia de a dispune de o excelenta orchestra de muzicieni si de cantareti - si fara primadone.

Daca vrei cocktail-uri cu spectacol, du-te la "Deja-Vu", un bar-cabaret. Cere-le varianta lor de B-52 (un amestec de lichioruri Kahlua, Baileys si triple sec). Barmanul isi va pune o cascheta militara ruseasca pe cap si va bate in ea cu recipentul pentru amestecarea cocktail-ului pana iti vei termina paharul.

Apoi, mergi in localurile pe care elita orasului obisnuieste sa le frecventeze: Bamboo si Embryo. O optiune mai putin eleganta, dar la fel de hedonista este Club Maxx, o discoteca-gigant in apropiere de blocurile din zona Universitatii Bucuresti, al carei punct de atractie este un sound house foarte energizant si dansatoare care se ung cu sapun una pe alta in cazi special instalate in incinta.


Al saselea mare oras al Uniunii Europene, Bucurestiul se schimba vazand cu ochii. Marele numar de cladiri aflate in constructie si anunturile de investitii in imobile si hoteluri sunt semne care arata ca Bucurestiul urmeaza sa creasca si sa iasa in evidenta in urmatorii ani. Si populatia pare sa invete mai repede engleza, pentru a face fata sosirii strainilor. Spre deosebire de limba bulgara, limba romana pare mult mai familiara vizitatorului lusofon. Este aproape frustrant: poti identifica o serie intreaga de cuvinte si sunete latine, dar este greu sa intelegi fraze intregi.

Exista o serioasa mostenire comunista, o tonalitate putin intunecata a cladirilor vechi si un oarecare aer de decadenta in unele parti ale orasului, cu cladiri care se dezmembreaza.

Unii spun, insa, ca vecinele din Est, mai scumpele Praga si Budapesta, se vor confrunta cu o serioasa concurenta de acum inainte.

Lunga Cale a Victoriei - bulevard-simbol al orasului, care era cunoscut drept Parisul Estului inainte de schimbarile arhitectonice intorduse de dictatorul Nicolae Ceausescu - taie o buna parte a Bucurestiului. Din pietele George Enescu si Revolutiei pana in zona istorica, unde inca se mai afla frumoase cladiri din orasul vechi, trebuie sa mergi pe jos pentru a te bucura de vitrinele zecilor de magazine, inclusiv ale unor marci care incep sa se instaleze pe aici.

In plimbarea pe bulevard, nu da atentie traficului si claxoanelor si de felul in care au fost intretinute unele cladiri, si opreste-te ici si colo pentru a admira cateva puncte de atractie, cum ar fi Ateneul Roman. Construit in 1888, in plin centrul Bucurestiului, este sala de concerte cea mai cunoscuta a tarii si sediul Filarmonicii George Enescu. Pe strazile aflate in spatele acestei frumoase cladiri neoclasice, ale carei fresce povestesc o parte a istoriei romanesti, o usita discreta, care pare sa te duca in subsolul unei cladiri ca oricare alta este trecerea spre o experienta gastronomica: restaurantul "Boema". Aici se mananca specialitati nationale, in portii generoase si la preturi destul de dragute. Chelnerul care vorbeste englezeste in restaurant a fost inginer pe vremea regimului comunist si a lucrat cu ani in urma in Brazilia - ceea ce poate duce la o placuta conversatie inainte si dupa masa.

In cealalta parte a parcului de la Ateneu, in Piata Revolutiei, vechiul hotel Athenee Palace gazduieste in prezent hotelul Hilton. Faimos pentru a fi una din cele mai mari redute ale spionilor din Estul Europei in timpul celui de-al doilea razboi mondial si apoi in timpul razboiului rece, el a servit drept culisa pentru intrigi politice romanesti si pentru scandaluri. A fost si cartierul general al ofiterilor germani in timpul ocupatiei naziste, care au folosit chiar si pentru baluri sala de conferinte de astazi. La cativa metri de aici, Palatul Regal gazduieste Muzeul National de Arta, care dispune de o colectie de peste 700 de icoane si de covoare in sectiunea Tezaure ale Artei Romanesti.

In Galeria de Arta Europeana se afla lucrari de Rembrandt, El Greco si Pieter Brueghel cel Tanar.

Coborand pe Calea Victoriei, cu o oprire pentru a admira fatada Treatrului Odeon, mergand spre un alt important bulevard al orasului, Bdul Regina Elisabeta, ajungi in centrul vechi al Bucurestiului. Putin inainte sa te pierzi pe strazile orasului vechi, merita sa treci prin mica galerie comerciala acoperita din Pasajul Villacros.

Trebuie sa explorezi esenta cartierului istoric, unde se afla Biblioteca Nationala si Banca Nationala a Romaniei, vechea Curte Domneasca (Palatul Voievodal) si biserica ortodoxa Stavropoleos, construita in 1724 de calugarul grec Ioanichie Stratonikeas. Biserica ortodoxa rusa, aflata tot in zona, a fost construita din banii tarului si donata romanilor la inceputul secolului XX. Str. Lipscani, aflata in apropiere, dispune in prezent de tot felul de baruri si de restaurante simpatice, care se umplu mai ales seara. Dar niciodata nu esti suficient de grijuliu cu geanta sau poseta atunci cand mergi pe aici.

Una dintre cele mai impresionante constructii ale orasului este giganticul Palat al Parlamentului, considerat drept a doua cladire administrativa a lumii ca dimensiune, dupa Pentagon (SUA), si marturie concreta a megalomaniei lui Nicolae Ceausescu. Cladirea, a carei denumire initiala era Casa Poporului, ocupa o suprafata de 350.000m2 si are peste 1.100 de sali.

Aproximativ 70.000 de persoane siu-au pierdut casele in acea vreme pentru a face loc cladirii. Cladirea, realizata de 20.000 de muncitori si ale carei lucrari au fost coordonate de 700 de arhitecti, a necesitat un milion de metri cubi de marmura si 900.000 de metri cubi de lemn, dar nu a fost terminata. Mai sunt de finisat aproximativ 10% din ceea ce fusese prevazut.

De asemenea, nu trebuie sa ratati Patriarhia, ridicata in perioada 1656-1658, si nici micile biserici vechi, cum ar fi manastirea Radu Voda, din secolul XVI; Biserica Sfintii Apostoli, din secolul XVII si Biserica Bucur Ciobanul, din secolul XVIII. Si dupa cum era de asteptat, orasul cu pretentii la titulatura de Paris al Estului detine propriul sau Arc de Triumf. Acesta a fost construit in 1922, din lemn, si refacut in perioada 1935-1936 din beton si granit de catre arhitectul Petre Antonescu. Este un monument in amintirea romanilor care au luptat in primul razboi mondial.

Merita sa spunem ca si interiorul Romaniei este minunat.
Daca aveti ocazia, nu ocoliti Transilvania, in nordul tarii, patria temutului conte Dracula, pe langa orasul Sibiu, oras medieval romanesc ce anul aceste imparte cu Luxemburgul titlul de capitala culturala a Uniunii Europene.


Regimurile comuniste din Estul Europei nu erau celebre prin stimularea imbracamintii de lux. Dar Braiconf a constituit una dintre rarele exceptii. Fondata in 1950 ca o companie de stat, ea a rezistat caderii zidului, in prezent comercializand de la bluze stilizate (35 de euro), la pantaloni care amintesc mult de aspectul tineresc si casual al confectiilor Ben Sherman.

Alte surprize moderne pot fi gasite in magazilele de artizanat de la Muzeul Taranului Roman. Vestele de bumbac brodate (59 de euro) pentru femei pot face parte dintr-o colectie primavara-vara 2007, iar orasencelor de vor placea ilicele traditionale din lana care costa ceva mai mult de 200 de euro. Alte cateva minunate cadouri din acest magazin sunt complicatele covoare tesute din lana netoarsa si oale minutios pictate. Mai rafinat este magazinul trendy Roxana Butnaru, o favorita a editiei romanesti a revistei "Cosmopolitan". Situata in spatele Ateneului, ea expune rochii cu buline roz (90 de euro) si alte confectii cu design retro, cu un rezultat foarte cool.

Conexiunea wi-fi este foarte raspandita la Bucuresti - dar are pretul ei. Multe hoteluri incaseaza 15 euro pe zi pentru folosirea acestui serviciu, in timp ce Vodafone se afla in diverse locuri din oras si incaseaza 16 euro pentru doua zile de acces. Pentru o optiune mai putin costisitoare, preferati cafenelele Internet. Cum ar fi PC-Net, care costa mai putin de un euro pe ora de folosire si este deschisa zilnic 24 de ore din 24.

Sursa: Rador

Guvernul roman da cu o mana, dar ia cu doua, mai ales ca vrea sa creasca taxele din nou in 2025
Guvernul roman da cu o mana, dar ia cu doua, mai ales ca vrea sa creasca taxele din nou in 2025
Guvernul a aprobat o schema de ajutor de stat pentru activitati productive si pentru industria prelucratoare, o schema mult asteptata pentru mediul de afaceri, in valoare de 500 de milioane de...
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Mumbai a devenit capitala asiatică cu cel mai mare număr de miliardari, depăşind Beijingul, potrivit unei liste a bogaţilor la nivel mondial, realizată de Hurun Research Institute, transmite...