Connex valoreaza doua treimi din industria socialista

Miercuri, 16 Martie 2005, ora 09:59
981 citiri

Vodafone a cumparat ieri MobiFon si Oskar Mobil din Cehia, pentru 3,5 miliarde de dolari. In cei 14 ani de privatizare, statul roman a obtinut pe vinzarea economiei iesite din comunism 3,75 miliarde de dolari.Potrivit unei evaluari mai vechi, cele doua companii ar fi valorat, impreuna, 4,2 miliarde de dolari: Connex, trei miliarde de dolari si operatorul ceh, restul de 1,2 miliarde.

Daca ne raportam la pretul negociat si pastram proportiile din evaluare, rezulta ca pretul pentru reteaua Connex ar fi putin mai mare de 2,5 miliarde. Deocamdata, nici una dintre companiile implicate in tranzactie nu au dezvaluit oficial pretul final.

Pina in 2003 inclusiv, APAPS si institutia pe care a mostenit-o, FPS, obtinusera din privatizare 2,8 miliarde de dolari. Anul trecut, AVAS a obtinut din privatizare 1.361 de miliarde de lei (aproape 41 de milioane de dolari, la cursul mediu de anul trecut) plus alte 5,6 milioane de dolari. Deci, cu totul, aproape 2,85 miliarde de dolari.

La acestea se adauga sumele obtinute de stat din vinzarea Petrom, adica 670 de milioane de euro (896 de milioane de dolari, la cursul de ieri).

Cele 365 de milioane de euro din vinzarea celor doua Distrigaz si a doua sucursale Electrica nu au intrat inca in buget, pentru ca tranzactiile nu au fost inca finalizate.

Asadar, de cind se face privatizarea in Romania, statul a incasat aproximativ 3,75 miliarde de dolari. Aceasta a fost valoarea dictata de piata pentru economia lasata mostenire de Ceausescu.

Raportind cele doua cifre, rezulta ca TIW ia pe Connex doua treimi din suma pe care a luat-o statul pe intreaga economie. Iar Connex s-a nascut cu doar opt ani in urma.

Sursa: Cotidianul