BUSINESSWEEK: Reciclarea nu are rezonanta in Romania

Joi, 10 Ianuarie 2008, ora 13:31
1563 citiri
BUSINESSWEEK: Reciclarea nu are rezonanta in Romania

BUSINESSWEEK (SUA) - Sacii de plastic albastri si galbeni pentru reciclare, livrati pe strada Fintinele numarul 55 la inceputul lui noiembrie, au disparut a doua zi. Au fost furati, dupa cum sustin administratorul si alti locuitori ai celor 88 de apartamente de aici.

Cateva zile mai tarziu, administratia blocului a incercat o noua strategie: sa puna sacii pe jumatate plini, cu plastic si respectiv hartie, pentru ca oamenii sa-si dea seama imediat la ce folosesc. Sacii au disparut din nou, dupa cateva ore, iar experimentul a fost oprit inainte de a avea macar o sansa.

"Oamenii de aici nu cred ca treaba asta cu reciclarea este foarte importanta; in schimb s-au servit la saci curati si spatiosi, pe care ii vor folosi in alte scopuri", a declarat Florica Mezei, administratorul blocului.

Acesta a fost doar unul din eforturile nereusite de a-i invata pe romani sa-si sorteze gunoiul si sa recicleze plasticul si hartia. Campania a intampinat probleme la fiecare pas: fonduri insuficiente pentru a oferi destule containere cladirilor in mod regulat; vehicule inadecvate de colectare; si scepticismul si rezistenta multor persoane, pentru care este mult mai usor sa puna in continuare in mod traditional tot gunoiul intr-o galeata si sa-l arunce.

Initiativele de reciclare din Romania sunt atat de noi incat statisticile la nivel national nu sunt relevante, iar refuzul de sortare nu este nici pe departe o prioritate in multe orase sarace. Chiar si in orase precum Cluj-Napoca, un centru universitar din Transilvania cu 360 000 de locuitori, si in capitala Bucuresti, interesul pentru sortarea deseurilor este limitat. Cluj are o rata de reciclare de abia 2%, potrivit lui Eugen Veres, director executiv al Brantner-Veres, compania care furnizeaza cea mai mare parte a serviciilor de colectare a deseurilor din oras.

Desi un centru universitar ar parea cel mai bun loc pentru ca eforturile de reciclare sa aiba succes, evolutia inceata indica faptul ca Romania este inca departe de normele Uniunii Europene. Legislatia UE prevede ca fiecare tara sa recicleze jumatate din deseuri pana in 2013, o tinta care astazi pare nerealista. Pretutindeni in UE, cantitatea de deseuri reciclata s-a dublat intre 1995 si 2005, si se recicleaza aproape jumatate din produsele din hartie, plastic si sticla aruncate, potrivit Organizatiei pentru Cooperare si Dezvoltare Economica.

Veres recunoaste ca pana acum eforturile de implementare a unui sistem de reciclare in Cluj au fost putine si dispersate, dar sustine ca lucrurile se vor schimba in urmatoarele luni. O licitatie care va avea loc la inceputul lui 2008 va realoca companiile de colectare a deseurilor pe diferite cartiere, iar separarea deseurilor din hartie, plastic si menajere va deveni obligatorie. Totusi, Veres crede ca aceasta actiune va functiona cu adevarat numai daca oamenii vor fi obligati sa accepte schimbarea.

"Solutia este evidenta", a spus el. "Vom impune diferite taxe de colectare pentru cladirile care recicleaza eficient si pentru cele care nu. In momentul in care vor trebui sa plateasca, oamenii vor fi mai atenti".

Parerea ca doar constrangerea este o abordare eficienta pentru moment este impartasita de multe persoane de aici, inclusiv Sandor Korosfoy, fondatorul si directorul asociatiei ecologiste Floarea de Colt. Acesta considera ca spiritul civic abia acum se dezvolta in tara, iar oamenii au inca mentalitatea ca "lucruri de genul nu vor functiona niciodata aici".

"Separarea gunoiului nu tine nici macar de nivelul de educatie", a spus Korosfoy, "pentru ca toata lumea iti va spune ca, teoretic, este un lucru bun. Dar apoi nu fac asta, pentru ca nu au atitudine civica si constiinciozitate".

Incepand de jos

Floarea de colt desfasoara momentan un proiect de opt luni denumit Eco-Impact, prin care incearca sa trezeasca interesul pentru reciclare. O mare parte a campaniei se concentreaza pe implicarea a peste zece scoli in competitii pe teme de reciclare. Premiile vor fi acordate elevilor care, spre exemplu, aduna cea mai mare cantitate de hartie si plastic.
"Oamenii trebuie fie pedepsiti, fie premiati aici", a spus Korosfoy. "Suntem inca departe de a face un lucru doar pentru ca asa este corect".

Sistemul de recompense s-a aflat si in centrul campaniei de reciclare dezvoltata anul trecut de Vodafone, al doilea operator de telefonie mobila din Romania. In martie, Vodafone a deschis puncte de colectare in 83 din magazinele sale pentru ca oamenii sa-si aduca vechile telefoane in schimbul unor sepci, tricouri sau mici accesorii. Potrivit informatiilor furnizate patru luni mai tarziu, compania a colectat 3 250 de telefoane vechi si 163 de kilograme de accesorii.

Reciclarea echipamentului electronic si a aparaturii electrocasnice pare sa fie o provocare si mai mare in Romania, deoarece oamenii au tendinta de a pastra vechile televizoare, aparate de radio, frigidere sau masini de spalat. O campanie la nivel national desfasurata in noiembrie a incercat sa convinga oamenii sa renunte la aceste obiecte si sa le scoata la usa, unde urmau sa fie colectate de vehicule speciale. Campania, care a avut rezultate foarte modeste, a fost determinata indirect de o alta directiva UE pentru reciclarea echipamentului electronic si a aparaturii electrocasnice.

Verde de invidie

Deocamdata, cei care vor sa renunte la aceste obiecte isi pot face o programare pentru colectare speciala din fata caselor sau le pot duce la unul din punctele de colectare din oras. Cei mai multi spun fie ca nu stiau de aceasta optiune, fie ca efortul este prea mare. Prin urmare, cei care nu pastreaza obiectele le arunca in containerele de gunoi sau langa. In jurul acestora se gasesc chiuvete ruginite, canapele uzate, sticle sparte si bucati de ciment.

Situatia nu este mai buna nici in cele cateva "locuri verzi" din Cluj. Un centru de reciclare din zona Grigorescu deserveste aproximativ 250 de apartamente si are rezultate mixte. In timp ce Rozalia Avram de 66 de ani are trei feluri de pungi de gunoi pe hol si este fericita ca poate arunca sticlele de plastic intr-un container special, Adrian Popescu de 21 de ani sustine ca nici nu a observat noul container, pe langa care trece de doua ori pe zi, si ca mama lui se ocupa de aruncarea gunoiului.

"Momentan este un haos, pentru ca nu poti verifica fiecare persoana ca sa vezi ce arunca", a spus Traian Margineanu, administratorul uneia dintre cladirile din jurului centrului verde. "Cred ca va fi nevoie nu de una, ci de cel putin doua generatii, pana cand romanii vor invata sa pretuiasca cu adevarat imprejurimile curate si sa recicleze cu adevarat".

<b>Bloombiz</b>

(Sursa: <a href=http://rador.srr.ro/ target=_blank>Rador</a>)

<b>Bloombiz.ro Newsletter </b>

Aboneaza-te la <a href=http://newsletter.vodanet.ro/gateway/?a=YT1CbG9vbWJpel8xMiZiW109aW5mb2Jsb29tYml6XzE4 target=_blank>newsletter-ul infoBloombiz</a> ca sa primesti in fiecare dimineata, prin e-mail, ultimele informatii legate de companii, afaceri, economie, piata imobiliara, plasamente financiare, cariere si lifestyle.