25% din noul malware se raspandeste prin USB

Marti, 31 August 2010, ora 11:34
1492 citiri
25% din noul malware se raspandeste prin USB

Datele celui de-al doilea Barometru International de Securitate SMB realizat de Panda Securtity, date publicitatii marti, releva faptul ca, in 2010, 25% din viermii noi au fost proiectati special pentru a se raspandi prin intermediul dispozitivelor de stocare USB conectate la calculator informeaza Newsin.

Potrivit rezultatelor acestui Barometru, la care au participat 10.470 companii din 20 de tari, circa 48% din IMM-uri, cu pana la 1.000 de calculatoare, recunosc ca au fost infectate de un anumit tip de malware pe parcursul ultimului an, iar 27% au confirmat faptul ca sursa de infectie a fost un dispozitiv USB conectat la un computer.

"In prezent, o mare parte a malware-ului aflat in circulatie a fost conceput pentru a se distribui prin intermediul acestor dispozitive.

Nu numai ca se copiaza singur la aceste gadget-uri, dar, de asemenea, se ruleaza automat atunci cand un dispozitiv USB este conectat la un calculator, infectand practic sistemul fara a fi observat de utilizator.

Acest lucru a fost cauza numeroaselor infectii din acest an, cum ar fi distribuirea de Mariposa si Vodafone botnets", a declarat directorul tehnic al PandaLabs, Luis Corrons.

Specialistii Panda Security arata ca exista o cantitate ridicata de malware care, asa cum este cazul viermelui Conficker, se raspandeste prin intermediul dispozitivelor mobile si unitatilor de stocare, cum ar fi cele de memorie, MP3 playere, camere digitale.

"Tehnica de baza utilizata este foarte simpla. Windows utilizeaza fisierul Autorun.inf pe aceste unitati sau dispozitive pentru a sti sa actioneze ori de cate ori acestea sunt conectate la un calculator.

Acest fisier, care se regaseste pe directorul radacina al aparatului, ofera optiunea de a executa in mod automat o parte a continutului de pe aparat atunci cand se conecteaza la un computer.

Aceasta caracteristica este utilizata de cyber-infractori pentru a raspandi virusi, prin modificarea Autorun.inf cu comenzi, astfel incat malware-ul stocat pe unitatea USB, de exemplu, este rulat in mod automat atunci cand dispozitivul se conecteaza la un computer. Acest lucru va infecta imediat computerul in cauza", spun specialistii de la Panda Security.

Pentru a preveni acest lucru, Panda Security a dezvoltat Panda USB Vaccine, un produs gratuit care ofera un strat dublu de protectie preventiva, dezactivand caracteristica AutoRun pe computere, precum si pe driver-urile USB si pe alte dispozitive. 

#virusi, #malware, #usb, #hackeri , #stiri Vodafone