Vodafone, in India: Achizitia Hutchinson nu va fi taxata

Vineri, 20 Ianuarie 2012, ora 18:05
1396 citiri
Vodafone, in India: Achizitia Hutchinson nu va fi taxata
Foto: Vodafone India

Vodafone este scutita de taxa de 2,2 miliarde de dolari pentru achizitia operatiunilor Hutchison Whoampoa din India, potrivit deciziei luate vineri de Curtea Suprema de Justitie din India.

Guvernul nu poate obtine castiguri de capital din achizitia Vodafone a activelor wireless ale companiei Hutchinson pentru ca tranzactia a fost facuta intre doua companii straine, se arata in textul oficial publicat de Curtea Suprema. Instanta a mai cerut guvernului sa inapoieze cei 496 de milioane de dolari platiti de Vodafone in contul legii, plus 4% dobanda la acesti bani, scrie Bloomberg.

Decizia pune capat la patru ani de nesiguranta privind posibilitatea ca investitorii din afara tarii sa poata folosi companiile cu holding offshore, pentru a evita platile de taxe catre statul indian.

CEO-ul Vodafone, Vittorio Colao, a declarat ca acest caz a fost una dintre principalele probleme care trebuiau rezolvate in regiune, inainte ca Vodafone sa ia in considerare listarea publica a unitatii sale locale.

Decizia sporeste increderea investitorilor in India

Hotararea contribuie la consolidarea increderii Vodafone in India, iar compania va continua sa investeasca in retele wireless de ultima generatie, a declarat Colao.

Actiunile Vodafone au crescut cu 1,8 procente, vineri, pana la 177,65 pence, in tranzactia de pe bursa din Londra, cea mai mare crestere din 13 decembrie pana acum.

"Asta va permite Vodafone sa se concentreze mai mult pe operatiunile sale din India, sa se concentreze asupra obtinerii mai multor abonati, intrucat e mai profitabil decat sa se lupte in justitie in privinta taxei", a declarat Romal Shetty, director executiv pe divizia de telecomuncatii la KPMG India.

"Decizia va spori investitiile de capital in India, intrucat toata nesiguranta fata de plata taxelor a fost indepartata", a declarat Harish Salve, consilier pentru Vodafone. Decizia arata ca nu intra in responsabilitatile autoritatilor pentru taxe sa decida ce inseamna castigurile de capital, mai spune acesta.

Vodafone se afla in dispute legale cu India din 2007

Vodafone si Hutchinson si-au realizat tranzactia in afara teritoriului indian, cand subsidiara Vodafone International Holdings a achizitionat CGP, controlata de Hutchinson, companie cu sediul la Hong Kong.

In septembrie 2007, departamentul de Taxe din India a impus taxe de 112,2 miliarde de rupii din castigurile achizitiei, sustinand ca Vodafone ar fi trebuit sa retina aceasta suma din platile facute catre Hutchinson.

Vodafone se astepta ca taxa sa creasca pana la 5 miliarde de dolari, inclusiv penalizari, potrivit declaratiilor facute de directorul de Finante al companiei in luna iulie 2011. Astfel de sume "pun un mare semn de intrebare pentru companiile care incearca sa investeasca in alte tari", spunea acesta.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cu 218 kilometri pe oră pe DN 55. Șoferul vitezoman a rămas 3 luni fără permis
Cu 218 kilometri pe oră pe DN 55. Șoferul vitezoman a rămas 3 luni fără permis
Dolj: Şofer înregistrat de radar în timp ce conducea cu viteza de 218 kilometri pe oră pe DN 55 Un şofer din Craiova a rămas fără permisul de conducere pentru 120 de zile după ce a fost...
Apar primele investiții arabe în România. Ministrul Agriculturii: „Numai aşa vom creşte valoarea produselor româneşti!"
Apar primele investiții arabe în România. Ministrul Agriculturii: „Numai aşa vom creşte valoarea produselor româneşti!"
Nu doar companiile occidentale vin să facă bani în România, ci și arabii, mai nou. Florin Barbu, ministrul Agriculturii din partea PSD, a anunțat investițiile pe care antreprenorii din Qatar...
#Vodafone India, #taxa Vodafone, #taxe investitii india , #Investitii