Vodafone Romania, amendata cu 7.000 lei pentru trimiterea de mesaje comerciale nesolicitate

Vineri, 27 Februarie 2009, ora 15:28
5695 citiri
Vodafone Romania, amendata cu 7.000 lei pentru trimiterea de mesaje comerciale nesolicitate

Autoritatea Nationala de Supraveghere a Prelucrarii Datelor cu Caracter Personal (ANSPDC) a sanctionat operatorul Vodafone Romania cu amenda contraventionala de 7.000 de lei pentru nerespectarea prevederilor referitoare la trimiterea de comunicari comerciale nesolicitate.

In luna februarie, ANSPDC a efectuat o investigatie la Vodafone Romania in urma primirii unei plangeri prin care se semnala o posibila incalcare a dispozitiilor Legii 677/2001, se arata intr-un comunicat al institutiei publicat pe propria pagina web.

"Astfel, petentului i se transmisesera mesaje promotionale pe numarul de telefon mobil, desi la incheierea contractului isi exprimase dorinta de a nu primi astfel de mesaje. In controlul realizat de autoritate s-a constatat ca petentul isi exercitase si dreptul de opozitie prevazut de Legea 677/2001, fata de primirea prin SMS-uri a respectivelor mesaje", se precizeaza in comunicat.

Articolul 12 din Legea 506/2004 interzice efectuarea de comunicari comerciale prin utilizarea unor sisteme automate de operare, care nu necesita interventia unui operator uman prin fax ori prin posta electronica sau prin orice alta metoda care foloseste serviciile de comunicatii electronice destinate publicului, fara consimtamantul prealabil al destinatarului, relateaza Mediafax

"In consecinta, autoritatea a constatat savarsirea contraventiei de nerespectare a prevederilor referitoare la trimiterea de comunicari comerciale nesolicitate din Legea 506/2004 si a sanctionat operatorul cu amenda contraventionala in cuantum de 7.000 lei", se arata in comunicat.

In 2007, ANSPDCP a mai sanctionat Vodafone Romania cu amenda in cuantum de 1.000 lei pentru savarsirea contraventiei de prelucrare nelegala de date personale, precum si cu amenda in cuantum de 5.000 lei pentru savarsirea contraventiei prevazute de articolul 13 din Legea 506/2004 privind prelucrarea datelor cu caracter personal si protectia vietii private in sectorul comunicatiilor electronice. Vodafone Romania este al doilea operator local de telecomunicatii mobile, cu 9,65 milioane de clienti la finele anului 2008. Compania este parte a grupului britanic de telecomunicatii Vodafone. 

#amenda, #companie, #contraventie , #stiri Vodafone Romania