Telefonia 3G creste rapid in Romania, dar nu va inlocui GSM in urmatorii 5 ani

Miercuri, 11 Octombrie 2006, ora 10:12
1457 citiri

Numarul utilizatorilor de telefonie mobila de generatia a treia (3G) creste in Romania si avem in magazine tot mai multe terminale 3G, dar tehnologia nu va inlocui in urmatorii ani clasicul GSM, spun oficialii principalelor companii din domeniu.Probabil ca avem jumatate de milion de utilizatori 3G, dar apelul video nu este atat de cautat de romani, iar clientii de pe piata locala sunt atrasi mai mult de serviciul de date, care permite accesarea continutului digital. Cifrele mai exacte vor fi cunoscute dupa ce marii operatori isi vor face publice rezultatele sprte sfarsitul acestei luni.

"Tehnologia 3G reprezinta fara indoiala tehnologia viitorului, pe baza careia vor evolua majoritatea retelelor GSM existente. Lasand de o parte serviciile noi ce pot fi dezvoltate folosind 3G, aceasta corespunde unei evolutii naturale care asigura o mai eficienta utilizare a resurselor tehnologice, precum si performante superioare si flexibilitate crescuta, in contextul reducerii costurilor de infrastructura", a declarat pentru Mobile3G.ro (http://www.mobile3g.ro) Liliana Solomon, CEO al Vodafone Romania.

Continutul este principala "arma" a 3G in lupta pentru a convinge cat mai multi utilizatori. "Dezvoltarea 3G se va axa pe doua tipuri de utilizare, caracteristice publicului larg si categoriei business. Pentru publicul larg telefonia mobila va merge dincolo de experienta voce-sms catre muzica, video, info servicii, jocuri, asa cum a indicat dezvoltarea de anul acesta a portalului nostru Orange World. In prezent portalul gazduieste 15 posturi TV live, 4 posturi de radio, ringtone-uri, jocuri si minisite-uri dedicate filmelor noi, stiri si muzica. Pentru utilizatorii business, dezvoltarea 3G permite in principal accesul la Internet si e-mail prin telefonul mobil, cu o experienta de utilizare conform asteptarilor acestui segment din punctul de vedere al vitezei de transfer", a declarat pnetru Mobile3G.ro Thierry Millet, director comercial al Orange Romania.

Vodafone a lansat serviciul 3G in 2005, iar anul acesta a depasit bariera de 100.000 de utilizatori. La data de 30 iunie 2006, numarul clientilor 3G in reteaua Vodafone Romania era de 171.237. Odata cu lansarea serviciului 3,5G (HSDPA), Vodafone a anuntat peste 230.000 de clienti pentru reteaua de generatia a treia. Este drept ca extinderea acesteia a continuat in tara, iar serviciile pot fi utilizate in mai multe orase.

Orange a lansat serviciul 3G in luna iunie, iar dupa numai cateva zile a comunicat atingerea nivelului de 25.000 de utilizatori. Probabil la 100.000 s-a ajuns in prima luna. Oficialii companiei nu au dorit insa sa comunice numarul clientilor 3G acum. Cifrele vor fi vizibile in raportul France Telecom, care va fi facut public pe 26 octombrie.

Operatorii sunt de acord ca tehnologia 3G nu va inlocui GSM in Romania in urmatorii cinci ani. "Avand in vedere ritmul accelerat in care se dezvolta tehnologia, ne este greu sa anticipam cum va arata piata 3G peste 5 ani. In mod sigur, in urmatorii ani, tehnologiile 3G Broadband vor evolua rapid si vor aduce viteze din ce in ce mai mari", a precizat pemtru Mobile3G.ro Liliana Solomon. Deja, la lansarea HSDPA, Vodafone a promis ca va implementa urmatoarea versiune a tehnologiei, care va ridica vitezele de download de la 1,4 Mbps la 3,6 Mbps.

"Chestiunea inlocuirii GSM tine de o decizie economica privind eventualele beneficiile oferite de transferul serviciilor de voce de la retele 2G la retele 3G. O asemenea substitutie poate avea loc doar in momentul in care va permite operatorului sa aiba costuri de retea mai scazute si in consecinta sa poata oferi consumatorului preturi mai mici. Dar nu este cazul in acest stadiu", a declarat pentru Mobile3G.ro Thierry Millet.

Patru alte companii concureaza in licitatia deschisa de ICGTI pentru alte doua licente 3G care le vor permite sa fie mai competitive pe viitor. Cosmote Romania spera sa obtina din prima incercare licenta si crede ca astfel va putea sa concureze mai bine cu liderii pietei.

"Grupul COSMOTE ofera in Grecia tehnologie 3G accesibila inca din 2004 si urmeaza sa o implementeze si in Romania, odata ce vom achizitiona in toamna acestui an una din cele doua licente pe care IGCTI le-a scos la licitatie", a declarat pentru Mobile3G.ro Adrian Florea, Manager Dezvoltare Produse & Servicii la Cosmote Romania.

"Avand in vedere ca tehnologia 3G, prim gama de servicii oferite, tinde sa se adreseze unei categorii relativ reduse de public (in special persoane intre 20-35 de ani, dinamici si cu venituri care sa le permita acoperirea costurilor de folosire a serviciilor 3G), este putin probabil sa inlocuiasca in totalitate sistemul GSM", a spus Adrian Florea.

Mobile3G