Operatorii romani de telefonie mobila vor o piata libera a roaming-ului in UE

Miercuri, 29 Noiembrie 2006, ora 05:37
1136 citiri

Pretul roaming-ului la utilizatorul final (retail roaming) nu trebuie sa fie reglementat, ci stabilit la nivelul pietei libere, potrivit directorilor de interconectare ai principalilor operatori de telefonie mobila din Romania, la seminarul Digital Day, organizat marti de Jurnalul National.

Pretul apelurilor dintr-o tara europeana in alta trebuie sa fie stabilit de piata, ci nu reglementat de autoritati, precum in cazul serviciului Vodafone Passport, ale carui tarife scazute sunt stabilite prin intelegeri intre operatorii nationali ai grupului, a declarat Mihai Tarniceanu, director in cadrul Vodafone. El critca initiativa sefului Directoratului General pentru Comunicatii din cadrul Comisiei Europene, Viviane Reading, de a reduce tarifele de roaming prin reglementari comunitare impuse de la Bruxelles.

"Comisia Europeana se indreapta catre suprareglementare; nici un serviciu nu trebuie reglementat, mai ales in pietele emergente care trebuie sa creasca", a declarat Dorin Odiatiu, director de interconectare la Orange Romania. Scopul Comisiei Europene a fost, initial, de a asigura indeaendenta autoritatilor de reglementare fata de politic, insa "doamna Reading intervine direct si nefundamentat crezand ca tarifele de roaming sunt prea mari", a adaugat Odiatiu.

Romania este inca o tara "importatoare de roaming", in timp ce preturile de retail roaming sunt printre cele mai mici si transparente, considera Oana Cristea, director de interconectare la Cosmote Romania. "Controversa roamingului este insa prea mare, pana si la nivel european", a incheiat Cristea.

Presedintele Autoritatii Nationale de Reglementare in Comunicatii (ANRC), Dan Georgescu, a explicat ca Uniunea Europeana reglementeaza doar tarifele de roaming en gros, adica intre companii, iar cele la nivelul utilizatorului final nu pot fi impuse de o institutie.

"Ca o regula generala a economiei de piata, pe pietele concurentiale, precum piata romaneasca de telefonie mobila, competitia tolereaza doar acele decizii eficiente ale operatorilor, acelea care tin cont de regulile concurentei, de cerere si de oferta", a adaugat Georgescu.

"In ceea ce priveste Vodafone Romania, ponderea veniturilor provenite din serviciile de roaming este semnificativa, dar mai scazuta in comparatie cu tarile vest-europene", au explicat pentru NewsIn reprezentanti ai Vodafone. Acest lucru s-ar datora in primul rand mobilitatii romanilor, mai reduse decat a cetatenilor europeni. Odata cu intrarea in Uniunea Europeana, e posibil ca tot mai multi romani sa calatoreasca in afara tarii si Romania sa aiba din ce in ce mai multi vizitatori.

Costurile aferente furnizarii serviciului de roaming provin in principal din sumele pe care o companie de telefonie mobila trebuie sa le plateasca operatorilor parteneri pentru apelurile efectuate de clientii sai in retelele acestora, au aratat reprezentanti ai Orange Romania.

In cadrul intalnirilor cu reprezentantii institutiilor statului, "Orange Romania a sustinut ca in acest moment reglementarea tarifelor pentru serviciul de roaming nu este adecvata. Fara analize temeinice de piata si de cost, o astfel de reglementare risca sa produca distorsiuni atat pe piata pe care este impusa cat si pe alte piete conexe. In acest fel, un operator obligat sa ofere clientilor un anumit serviciu la un tarif care nu ii acopera costurile va fi obligat sa subventioneze acest serviciu, iar subventia poate fi obtinuta printr-o majorare a tarifelor la alte servicii. Rationamentul nu este specific pentru cazul de fata, el se poate aplica in toate domeniile economice", a declarat, pentru NewsIn, Odiatiu.

In prezent, cele doua institutii - Consiliul European si Parlamentul European - analizeaza propunerea Comisiei privind reglementarea tarifelor de roaming international, urmand sa decida daca si in ce forma proiectul se va transforma in act legislativ. In ceea ce ne priveste, daca aceasta propunere va fi adoptata, Romania, ca viitoare tara membra, va trebui sa o aplice.

Ca viitor stat membru, Romania a initiat, la nivel ministerial (Ministerul Integrarii Europene si Ministerul Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiei), o serie de consultari in vederea transmiterii catre Uniunea Europeana a unei pozitii oficiale, care va fi cunoscuta doar dupa finalizarea consultarilor.

Costul unui apel in roaming, in conditiile pietei libere europene se ridica pana la cinci euro pe minut. Directoratul General pentru Societatea Informatiei si Comunicatii a initiat o campanie de lobby pentru a reduce tarifele de interconectare intre operatori mobili din state diferite, membre UE.

NewsIn