Cum ajung numele mari pe firme mici

Luni, 23 Iunie 2008, ora 12:01
2206 citiri
Cum ajung numele mari pe firme mici

Companii romanesti de constructii, stomatologie, comert, media utilizeaza numele de Orange, Vodafone sau General Electric, fara sa aiba nicio legatura cu multinationalele respective sau cu domeniul in care acestea activeaza, potrivit cotidianului Business Standard.

Aceasta situatie este posibila din cauza lipsei de comunicare intre Oficiul National al Registrului Comertului (ONRC), unde se inregistreaza firmele, si Oficiul de Stat pentru Inventii si Marci (OSIM), unde se inregistreaza marcile, precum si din cauza legislatiei incomplete. O cautare pe portalul Registrului Comertului dupa numele General Electric indica 41 de companii la nivelul intregii tari, anunta Business Standard.


Reprezentantul Oficiului de Stat pentru Inventii si Marci, Valeriu Geambazu, a declarat pentru Business Standard ca protectia generala a unei marci se poate realiza numai daca marca respectiva a fost inregistrata pe toate cele 45 de domenii, in cadrul carora sunt clasificate ocupatiile umane in Romania.

Vodafone Romania SA si Orange Romania SA, cu venituri de peste un miliard de euro, sunt companiile prin care operatorii de telefonie mobila activeaza pe piata locala. Alte doua companii, Vodafone GSM si Vodafone Grup, au activitati in domeniul constructiilor, in timp ce Orange apare in 20 de nume de firme, precum Orange Dent (stomatologie), Orange Garden (comert), Orange Pla-Net (consultanta), Orange SRL (publicitate), Orange Optic (comert) si asa mai departe.

Orange Romania SA si-a inregistrat denumirea la OSIM la inceputul anului 2001, iar Vodafone in 2005, dupa incheierea procesului cu Telemobil, care detinea aceasta marca in Romania.


"Compania a fost inregistrata la ONRC in februarie 2005, iar numele l-am ales la sugestia unui prieten. La acea vreme, ma ocupam de service GSM, dar, acum, obiectul de activitate al firmei il reprezinta constructiile", a declarat proprietarul si administratorul firmei Vodafone GSM, Adrian Dumitru, citat de Business Standard.


La randul sau, actualul administrator al Vodafone Grup, Gabriel Cocura, spune ca firma a fost inregistrata in 2003, iar in 2005 a fost preluata de actualul proprietar, Liviu Bonghez, obiectul de activitate fiind, de asemenea, constructiile.


Vodafone Romania este denumirea fostului operatorul de telefonie mobila Mobi Fon (reteaua Connex), preluat in martie 2005 de Vodafone, care detinea deja 20% din operator, de la Telesystem International Wireless Inc., Canada. Denumirea Connex a fost schimbata in Vodafone in octombrie 2005.


"Vodafone Romania nu are legatura cu niciuna dintre cele doua companii. Marca Vodafone a fost inregistrata la Oficiul de Stat pentru Inventii si Marci in iunie 2005 si beneficiaza de protectie in Romania, potrivit legislatiei. Din cate stim, exista un protocol intre Registrul Comertului si OSIM, pentru verificarea numelor protejate, inainte de inregistrarea unei firme. Probabil ca, in acest caz, nu s-a facut o corelare a datelor.


Vodafone Romania va lua masurile legale necesare, pentru protectia numelui sau", a declarat pentru Business Standard directorul de comunicare al operatorului, Lidia Solomon.


Faptul ca atat de multe companii folosesc perfect legal numele unor companii renumite pe plan international este explicat de inconsistenta legislatiei in domeniu. Reprezentantul Oficiului de Stat pentru Inventii si Marci, Valeriu Geambazu, a declarat, telefonic, pentru Business Standard ca "legea prevede ca, daca se inregistreaza o marca in domeniul constructiilor, atunci aceasta marca va fi protejata in acest domeniu.


Protectia generala a unei marci se poate realiza numai daca marca respectiva a fost inregistrata pe toate cele 45 de domenii in cadrul carora sunt clasificate ocupatiile umane in Romania". OSIM a refuzat sa ofere detalii legate de modul in care operatorii si-au inregistrat marcile.


La randul sau, ONRC a justificat aceasta situatie prin faptul ca verificarile privind legalitatea numelor au fost efectuate de judecatorul delegat la registrul comertului.


"Verificarea a fost efectuata pentru numele complet Vodafone Grup SRL la data de 06 ianuarie 2003, Vodafone G.S.M. SRL la data de 18 ianuarie 2005, iar pentru Vodafone Romania SA la data de 17 martie 2006.

Aceste verificari au fost efectuate raportat la celelalte firme inscrise in registrul comertului la data fiecarei verificari in parte, conform criteriilor aratate la pct. I de mai sus cu respectarea dispozitiilor art. 38 alin. (1) din Legea nr. 26/1990, care stipuleaza ca orice firma noua trebuie sa se deosebeasca de cele existente.

Asadar, legea prevede ca verificarea firmelor se face raportat la firmele deja inregistrate in registrul comertului si nu in evidentele OSIM. Protectia firmelor se asigura prin inscrierea lor in registrul comertului, pe cand a marcilor, prin inscrierea in registrul special", se arata in documentul remis Business Standard de catre conducerea ONRC si semnat de directorul general, Adriana Iacob.


Deci, din punctul de vedere al ONRC, Vodafone Romania este diferit fata de Vodafone GSM sau Vodafone Grup.


Documentul ONRC precizeaza faptul ca, prin inregistrarea in registrul comertului se asigura distinctivitatea denumirilor comerciantilor, in vreme ce protectia drepturilor de proprietate industriala beneficiaza de o reglementare distincta.


"In principiu, atunci cand o societate comerciala este inregistrata la Registrul Comertului cu denumirea "A", denumire care este, totodata, inregistrata deja ca marca de catre societatea "B", atunci aceasta societate "B" este indreptatita de Legea nr. 84/1998, privind marcile si indicatiile geografice, sa ceara instantei judecatoresti competente sa interzica societatii "A" folosirea in activitatea sa comerciala, a denumirii "A", reclamanta considerand astfel ca utilizarea acestei denumiri ii prejudiciaza marca inregistrata.

Pe aceasta cale, societatea "B" va putea solicita instantei inclusiv schimbarea denumirii societatii "A", a declarat pentru Business Standard avocatul colaborator senior in cadrul societatii de avocatura Musat&Asociatii, Bogdan-Petru Mihai.