Voronin promite la Moscova sa faca totul pentru "unitatea spirituala" a popoarelor rus si moldovean

Miercuri, 23 Ianuarie 2008, ora 11:25
1168 citiri
Voronin promite la Moscova sa faca totul pentru "unitatea spirituala" a popoarelor rus si moldovean

Conform News in, Presedintele Republicii Moldova, Vladimir Voronin, a declarat la Moscova, in prezenta patriarhului Aleksei al II-lea, ca statele aflate in sfera de influenta a Bisericii Ortodoxe Ruse au obligatia sa consolideze "unitatea spirituala" cu aceasta.

"Noi credem ca s-a facut inca prea putine pentru ca sa se poata produce acea unitatea spirituala de care au nevoie toate tarile ce sunt in sfera Bisericii Ortodoxe Ruse", a declarat Voronin, marti, la Moscova, intr-un cuvant de salut adresat patriarhului Aleksei al II-lea dupa liturghia din Catedrala Adormirii Maicii Domnului de la Kremlin.

Conducerea acestor state, in opinia presedintelui Moldovei, este pur si simplu obligata sa faca mai multe si sa asigure unitatea prin efortul de zi cu zi, fara sa uite de "radacinile sale istorice", sa se ingrijeasca de amenajarea lacaselor ortodoxe si a manastirilor si sa ajute slujitorii bisericii pentru ca acestia ""sa nu ramana de unii singuri in fata celor care lupta impotriva unitatii Bisericii Ortodoxe Ruse".

"Va asigur ca vom face tot ce ne sta in puteri pentru ca unirea popoarelor ortodoxe intr-adevar sa se produca si sa devina de nezdruncinat pe vecie", i-a promis patriarhului rus Vladimir Voronin.

Potrivit site-ulu Patriarhiei Ruse, Aleksei al II-la a fost asistat de catre mitropolitul Moldovei, Vladimir, la oficierea slujbei tinute marti in memoria mitropolitului Moscovei Filip.

La oficierea slujbei au participat Vladimir Voronin, ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, arhiepiscopul Atenei si al Greciei, Hristodulos, si printesa Katarina, membru al Casei regale a Serbiei.

Presedintele moldovean Vladimir Voronin s-a aflat luni si marti intr-o vizita la Moscova, la invitatia Fundatiei internationale pentru Unitatea Popoarelor Ortodoxe, patronata de patriarhul rus Aleksei al II-lea, vizita in cadrul careia a avut o intrevedere si cu presedintele rus Vladimir Putin.

Dupa intalnirea avuta luni, presedintele Voronin si patriarhul Aleksei al II-lea au condamnat politica Patriarhiei Romane pe teritoriul Republicii Moldova, in special activitatea Mitropoliei Basarabiei, nerecunoscuta de Patriarhia Moscovei.

Presedintele moldovean a mai spus ca prin crearea asa-numitei Mitropolii a Basarabiei si a structurilor sale se aplica o politica agresivea a Romaniei impotriva statului suveran moldovenesc. In opinia lui Voronin, in acest conflict bisericesc "problema e cu mult mai vasta decat faptul ca Biserica Romana isi trimite preotii in Republica Moldova" si a declarat ca din momentul declararii independentei Moldovei "statul roman nu a recunoscut de facto Republica Moldova ca stat suveran".

"Si noi ne vom opune acestei agresiuni cu toate fortele", a afirmat acesta.

Patriarhul Aleksei al II-lea a declarat, in cadrul intrevederii cu Voronin, ca actul "reactivarii" pe teritoriul Republicii Moldova a Mitropoliei Basarabiei, adoptat de Sinodul Bisericii Ortodoxe Romane in 1992, "a reflectat aspiratiile mediilor politice care tind sa integreze Republicii Moldova in componenta Romaniei".

"Aceste medii si in ziua de azi incearca sa refuze poporului moldovenesc dreptul firesc la propria identitate si autodeterminare, lucru ce contravine flagrant normelor fundamentale adoptate in Uniunea Europeana si sunt o incalcare grava a normelor elementare a libertarii omului", a spus patriarhul rus.

Aleksei al II-lea si-a exprimat intentia de a continua dialogul cu Biserica Romana pe marginea deciziei din octombrie 2007 de reactivare a trei eparhii romane in componenta Mitropoliei Basarabiei, actiuni care au trezit protestul Sinodului Bisericii Ruse. Acesta a fost un pact anticanonic de "imixtiune pe teritoriul altei biserici nationale ortodoxe si crearii unor eparhii acolo", a comentat patriarhul rus.

<b>Bloombiz.ro Newsletter </b>

Aboneaza-te la <a href=http://newsletter.vodanet.ro/gateway/?a=YT1CbG9vbWJpel8xMiZiW109aW5mb2Jsb29tYml6XzE4 target=_blank>newsletter-ul infoBloombiz</a> ca sa primesti in fiecare dimineata, prin e-mail, ultimele informatii legate de companii, afaceri, economie, piata imobiliara, plasamente financiare, cariere si lifestyle.