Vladimir Putin va participa la summitul NATO de la Bucuresti

Miercuri, 13 Februarie 2008, ora 10:32
1110 citiri
Vladimir Putin va participa la summitul NATO de la Bucuresti

Presedintele rus a acceptat invitatia de a participa la summitul NATO de la Bucuresti, din 2-4 aprilie, a afirmat la Geneva seful diplomatiei ruse, Serghei Lavrov, informatia fiind confirmata ulterior si de Alianta Nord-Atlantica.

"Un summit al Consiliului Rusia-NATO este prevazut la inceputul lunii aprilie (in marja summitului NATO - n.r.). Presedintele Vladimir Putin a acceptat invitatia de a participa", a declarat Lavrov intr-o interventie pe care a avut-o la Geneva pe tema perspectivelor de cooperare ruso-europene.

Ulterior, NATO a confirmat ca presedintele rus va veni la Bucuresti la summitul Consiliului Rusia-NATO. "Am primit confirmarea", a spus, la Bruxelles, purtatorul de cuvant al Aliantei, James Appathurai.

Anuntul lui Lavrov a produs oarecum surpriza, pentru ca ar fi pentru prima data cand Putin ar participa la un consiliu NATO-Rusia de cand a coprezidat crearea acestui for, in 2002, la Practica di Mare, in Italia. Ministrul de externe Adrian Cioroianu declara luni ca participarea presedintelui rus la summitul de la Bucuresti nu este inca sigura, chiar daca prim-vicepremierul Serghei Ivanov daduse, duminica, unele semnale, declarand ca nu poate fi exclusa o astfel de posibilitate. Putin refuzase insa in trecut invitatii similare de a participa la summiturile Aliantei.

In plus, ar fi pentru prima data dupa 1989 cand un presedinte al Federatiei Ruse vine in Romania, in conditiile in care relatiile dintre Bucuresti si Moscova s-au tensionat treptat in ultimii ani, in special dupa aderarea Romaniei la NATO, instalarea trupelor americane in baze din Romania si dupa declansarea "crizei gazelor".

La inceputul lunii aprilie, Putin isi va petrece ultimele sale zile in calitate de sef al statului. Alegerile prezidentiale care il vor desemna pe succesorul sau - dupa toate probabilitatile, Dmitri Medvedev, candidatul sustinut de Kremlin - sunt prevazute la 2 martie, dar transferul oficial al puterii va avea loc la inceputul lunii mai. N-ar fi astfel exclus ca la Bucuresti sa vina impreuna cu Putin si "delfinul" acestuia, Medvedev, proaspat presedinte ales al Rusiei.

Participarea presedintelui rus la acest summit "istoric" al Aliantei intervine intr-un moment de puternice tensiuni intre Moscova si Occident, odata cu suspendarea, in decembrie, a participarii Rusiei la Tratatul asupra fortelor conventionale in Europa (CFE), unul dintre acordurile care pusesera capat confruntarii Est-Vest.

Un alt subiect de controversa este proiectul Statelor Unite de a instala elemente ale scutului antiracheta in Polonia si in Republica Ceha pentru a proteja teritoriul american de arsenalul balistic al Iranului. Rusia, care afirma ca Iranul este inca departe de a avea o asemenea capacitate de atac intercontinental, vede in acest proiect o amenintare strategica ce o vizeaza direct, in pofida negatiilor din partea Washingtonului.

Printre subiectele care irita spiritele figureaza, de asemenea, statutul Kosovo, provincia sarba cu majoritate albaneza, careia Serbia, sustinuta de Rusia, ii refuza independenta, sau extinderea NATO catre state aflate candva sub influenta Moscovei.

Presedintele rus a adoptat in ultimele luni un ton din ce in ce mai virulent fata de occidentali. El a ordonat reluarea patrulelor bombardierelor ruse in Atlanticul de Nord, o practica la care renuntase de la sfarsitul Razboiului Rece, si a amenintat ca isi va indrepta din nou catre Europa rachetele cu raza scurta sau medie de actiune.

Putin nu a ezitat sa profereze aceasta amenintare - chiar daca intrucatva mai voalat - chiar marti, cand l-a primit la Kremlin pe presedintele ucrainean, prooccidentalul Viktor Iuscenko. Presedintele rus a evocat implict o eventuala replica a Moscovei la desfasurarea unor baze ale NATO in Ucraina sau chiar a unor elemente ale scutului antiracheta, in cazul in care aceasta fosta republica sovietica ar adera la Organizatia Tratatului Nord-Atlantic, un alt demers pe care Rusia nu il priveste cu ochi buni.

"Nu avem nicio intentie de a adera la NATO, pentru ca ar insemna reducerea suveranitatii tarii. Daca Ucraina este dispusa sa-si limiteze suveranitatea, este o afacere interna a Ucrainei", i-a spus Putin lui Iuscenko inainte de a continua: "Insa va atrag atentia asupra consecintelor care decurg de aici", a adaugat presedintele rus, mentionand "instalarea unor baze" ale NATO in Ucraina sau chiar a unor elemente ale scutului american antiracheta, "care are ca scop neutralizarea potentialului nuclear rus, a punctat liderul de la Kremlin.

Totusi, Kievul nu a vorbit niciodata despre desfasurarea unor elemente ale scutului antiracheta pe teritoriul sau, ca in Polonia sau Cehia. "A spune sau chiar si a gandi numai ca Rusia, ca raspuns, va indrepta (...) rachetele sale asupra Ucrainei ne provoaca teama", a mai spus presedintele rus, ale carui afirmatii, destul de ambigue, au fost interpretate ca o amenintare.

De altfel, nici bazele SUA din Romania nu au fost niciodata pe placul lui Putin, invocandu-le in repetate ocazii printre argumentele care l-au determinat sa ia decizia suspendarii participarii Rusiei la CFE.

In fine, poate dincolo de aceste declaratii emotionale, motivate in parte si de contextul electoral din Rusia, dependenta energetica a Europei de Rusia si presiunile pe care Kremlinul le exercita prin intermediul "bratului sau armat", Gazprom, au un efect mult mai concret. Securitatea energetica este, de altfel, una dintre temele summitului NATO de la Bucuresti.

Romania va fi, dupa Praga (2002) si Riga (2006), a treia capitala a unui stat din fostul bloc comunist care gazduieste o reuniune la nivel inalt a fostului inamic al Moscovei din timpul Razboiului Rece.

Bloombiz.ro Newsletter

Aboneaza-te la newsletter-ul infoBloombiz ca sa primesti in fiecare dimineata, prin e-mail, ultimele informatii legate de companii, afaceri, economie, piata imobiliara, plasamente financiare, cariere si lifestyle.