Viitorul uniunii vamale Rusia-Belarus-Kazahstan, incert

Luni, 24 Mai 2010, ora 16:09
1196 citiri
Viitorul uniunii vamale Rusia-Belarus-Kazahstan, incert

Premierul rus Vladimir Putin a recunoscut ca uniunea vamala a Rusiei cu Belarus si Kazahstan nu va intra in vigoare la 1 iulie, data avuta in vedere pana acum, ceea ce provoaca temeri legate de angajamentul Moscovei in acest plan, relateaza Moscow Times, citat de Newsin.

Mai multe chestiuni-cheie nu au fost rezolvate vineri, cand Putin s-a intalnit cu premierii din Belarus si Kazahstan la St Petersburg, printre care dorinta Moscovei de a pastra masurile protectioniste pentru industriile sale auto si aerospatiala.

Uniunea " nu poate intra in vigoare deplin", a spus Putin. "Daca primim cutare sau cutare produs in zona noastra vamala, de facto fara taxe de import, acest lucru va avea efecte pe termen lung. Ar putea periclita intreaga industrie a Rusiei", a subliniat el.

Analistii erau de mult timp sceptici cu privire la sansele de succes ale uniunii, spunand ca Rusia are un entuziasm intermitent pentru aderaerea la OMC. In plus, conflictele comerciale cu Belarusul au lezat negocierile pentru uniunea vamala.

Vineri, Putin a spus ca inca 18 acorduri vor trebui semnate pana la 1 iulie. Declaratiile sugereaza ca cele spuse de Putin cu o zi inainte pe terme extinderii uniunii vamale, pentru a include inca sase state, au fost premature.

Premierul rus Vladimir Putin a propus vineri extinderea uniunii vamale Rusia- Belarus-Kazahstan si la celelalte tari din Uniunea Economica Euroasiatica, din care face parte si R. Moldova.

Propunerea a fost facuta la Sankt Petersburg, cu ocazia reuniunii sefilor de guverne din tarile Uniunii Economice Euroastiatice, la care participa si premierul Vlad Filat. Putin s-a declarat favorabil aderarii la Uniunea vamala (Rusia-Belarus-Kazahstan) a altor state din Comunitatea economica euroastiatica.

Organizatia a fost fondata la initiativa Rusiei si din ea mai fac parte Belarus, Kazahstan, Kirgizstan si Tadjikistan. Republica Moldova, impreuna cu Ucraina si Armenia, au statut de observatori, potrivit RIA Novosti.

Putin a declarat ca opteaza pentru extinderea uniunii vamale, din care sa faca parte toate tarile din cadrul Uniunii Economice Euroastiatice. In acest moment, membri ai uniunii vamale sunt Federatia Rusa, Belarus si Kazahstan.

"Din cate stiu, nu este niciun membru al acestei organizatii care nu ar fi de acord sa intre in cadrul uniunii vamale. Vom lucra cu voi in aceasta directie", le-a spus Putin omologilor participanti la intrunire. Uniunea vamala a fost formata in noiembrie 2009 la Minsk de liderii rus, belarus si cel al Kazahstanului

. Ea vizeaza introducerea unui tarif vamal comun pe teritoriile celor trei tari. Controlul vamal va fi abolit la frontiera ruso-belarusa si, dupa un an, la frontiera dintre Rusia si Kazahstan. 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#uniune vamala, #rusia, #belarus, #putin , #stiri Vladimir Putin