Viata de oligarh: Putin, in papuci de casa

Vineri, 17 Iunie 2011, ora 12:44
2369 citiri
Viata de oligarh: Putin, in papuci de casa

Pentru un om politic, viata nu poate fi cu adevarat un domeniu privat. Mai ales in Occident, oamenii politici traiesc tot timpul intr-un "acvariu", la care priveste opinia publica. 

Se impune o singura exceptie: Vladimir Putin a blocat atat de bine informatiile despre viata sa privata, incat multi oameni de stat il iau drept exemplu.

Desi Putin a condus Rusia de mai bine de zece ani, publicul nu are idee cum arata fiicele oligarhului, potrivit Time.

La fel de incert este si locul in care locuiesc acestea, precum si informatia daca sunt maritate sau nu. Maria Putina, nascuta in 1985, si Yekaterina Putina, un an mai tarziu, nu au nicio poza pe internet.

La o cautare pe Google, ies in fata barfe si teorii personale, insa nicio informatie valabila, dupa criterii jurnalistice.

Presa din Rusia a fost invatata ca problemele personale sunt in afara interesului lor.

In 2008, un cotidian moscovit scria ca Putin isi parasise sotia Lyudmila pentru a se casatori cu o gimnasta de 24 de ani.

Ziarul cita o sursa apropiata organizatorului nuntii, care spunea ca Putin divortase cu doua luni inainte.

Intrebat la o conferinta de presa despre acest lucru, Putin a negat toate informatiile si a venit cu niste reguli precise.

"Stiu ca exista credinta ca oamenii politici trebuie sa traiasca in case 'de sticla'.

Dar in unele cazuri, se impun niste limite. Nu mi-au placut niciodata cei care isi baga nasul in viata personala a altor oameni", declara iritat Putin.

Langa el, Berlusconi l-a impuscat in gluma pe jurnalistul care pusese intrebarea personala. In aceeasi zi, ziarul Moskovsky Korrespondent era desfiintat.

Influenta statului asupra presei ramane ca o ramasita a epocii comuniste. In Uniunea Sovietica, liderul trebuia sa fie departe de mase, de neatins.

Potrivit unui avocat rus, citat de Time, "liderul adevarat nu trebuie sa asculte opinia publica, ci s-o formeze".

Daca in trecutul totalitar, controlul informatiei era usor de impus, in epoca internetului lucrurile stau cu totul altfel. Nici macar Putin nu poate trece de aceasta putere.

In februarie, a cedat si a dat primele informatii despre fiicele sale: "au vieti simple, normale si ma fac foarte fericit".

In toamna anului trecut, intr-o aparitie televizata, Putin a incercat sa contreze zvonurile privind posibilul divort, alaturi de el fiind invitata si sotia sa. Totusi, aceasta nu purta un inel.

In octombrie, un ziar coreean scria ca una din fiicele lui Putin se va marita cu un amiral asiatic. Guvernul rus a negat aceasta informatie.

Jocul de zvon urmat de negare din partea oficialitatilor poate merge o perioada.

Insa intr-un final, Putin ar putea sa invete lectia pe care prietenul sau Berlusconi a invatat-o cu mult timp in urma: e mai usor sa satisfaci curiozitatea publicului, decat sa te ascunzi de ea.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#vladimir putin, #oligarh, #om politic, #viata personala vladimir putin , #stiri Vladimir Putin