Un nou razboi al gazului intre Rusia si Ucraina ar putea izbucni dupa 11 ianuarie

Duminica, 27 Decembrie 2009, ora 17:21
1515 citiri
Un nou razboi al gazului intre Rusia si Ucraina ar putea izbucni dupa 11 ianuarie

O noua criza a gazului intre Rusia si Ucraina ar putea izbucni dupa 11 ianuarie, data-limita pe care Gazprom a fixat-o Kievului pentru a-si plati factura restanta pe luna decembrie, in conditiile in care in Ucraina au loc alegeri prezidentiale la 17 ianuarie, transmite NewsIn.

Potrivit AFP, presedintele monopolului rus Gazprom, Aleksei Miller, a anuntat vineri ca Ucraina si-a redus de la mijlocul lunii decembrie volumele de gaz achizitionate din Rusia, din cauza dificultatilor foarte serioase pe care Kievul le are in a-si plati importurile.

Ucraina are "probleme foarte serioase cu plata livrarilor de gaz pentru decembrie", a afirmat Miller intr-o declaratie facuta la postul de televiziune Vesti, reprodusa de agentia RIA-Novosti.

Potrivit Gazprom, Ucraina are termen pana la 11 ianuarie pentru a-si plati facturile. Gazprom considera "foarte serioasa situatia cu privire la plata pentru livrarile din decembrie", a subliniat Miller.

Purtatorul de cuvant al Gazprom, Serghei Kuprianov, a declarat pentru AFP ca, in opinia sa, Ucraina, aflata in dificultate financiara, nu a reusit sa-si plateasca factura de gaz pe decembrie pentru ca nu a obtinut de la Fondul Monetar International deblocarea unei noi transe din imprumut. Ucraina ar fi trebuit sa primeasca de la FMI 3,8 miliarde de dolari.

Intrebat ce se va intampla daca Ucraina nu isi achita factura pana la data limita de 11 ianuarie, purtatorul de cuvant a avertizat ca Gazprom va actiona "conform prevederilor contractului", o formula utilizata anterior de companie atunci cand intrerupea livrarile de gaz catre Ucraina, precizeaza AFP.

"La ora actuala, nu sunt motive obiective pentru a izbucni o noua criza", a adaugat totusi Kuprianov.

Premierul rus Vladimir Putin a avertizat in repetate randuri ca Rusia va intrerupe livarile de gaz catre Ucraina, in cazul neplatii facturilor.

Declaratiile ruso-ucrainene pe tema gazelor sunt urmarite atent de europeni, care, la inceputul anului 2009, au avut de suferit aproape doua saptamani de pe urma intreruperii livarilor ruse de gaz in plina iarna, din cauza unui diferend legat de plata facturilor si de pretul gazului intervenit intre Kiev si Moscova. UE primeste din Rusia 25% din necesarul de gaz, iar 80% din aceste livrari trec prin Ucraina, care este tara de tranzit.

La 24 noiembrie, compania ucraineana Naftogaz si monopolul rus Gazprom au incheiat un acord prin care Kievului i se permite sa achizitioneze in 2010 mai putin gaz decat era prevazut in contract, ceea ce a indepartat pentru moment spectrul unui nou conflict intre cele doua tari vecine.

Cursul euro preconizat de analiștii financiari pentru următorul an. Majoritatea se așteaptă la creșterea datoriei publice
Cursul euro preconizat de analiștii financiari pentru următorul an. Majoritatea se așteaptă la creșterea datoriei publice
Peste 80% dintre analiștii Asociației CFA România anticipează o depreciere a leului în următoarele 12 luni, în timp ce restul preconizează o stagnare. În privinţa riscurilor pe un orizont...
#razboi, #gaze, #ucraina, #rusia, #criza , #stiri Vladimir Putin