UE recomanda Ucrainei si Rusiei sa cada la pace in problema gazului

Vineri, 19 Iunie 2009, ora 09:12
1125 citiri
UE recomanda Ucrainei si Rusiei sa cada la pace in problema gazului

Compania ucraineana Naftogaz ar trebui sa incheie un acord cu Rusia care sa asigure un flux de gaz neintrerupt catre Europa, a anuntat Comisia Europeana, dupa o reuniune a expertilor in domeniul energetic, relateaza Reuters, citat de NewsIn.

Reuniunea grupului de coordonare a fost una de rutina, dar, in prezent, pe agenda sa figureaza reducerea tensiunilor dintre Moscova si Ucraina, tara pe unde tranziteaza circa 80% din exporturile de gaz rusesc spre Europa.

"Comisia le cere ambelor parti, Gazprom si Naftogaz, sa ajunga la un aranjament stabil si pe termen lung pentru a asigura tranzitul catre UE", se arata intr-un comunicat al CE. Inainte de a se reuni cu usile inchise, expertii au ascultat argumentele directorilor adjuncti ai Gazprom si Naftogaz.

"Nu avem suficienti bani pentru a plati Gazprom cantitatile de gaz de care avem nevoie pentru consumul nostru interne si pentru depozitarea subterana" pana la sfarsitul anului, a spus Igor Didenko, numarul doi din Naftogaz, dupa reuniune.

"In concluzie le-am cerut reprezentantilor europeni sa le spuna sefilor de stat ca avem nevoie de un imprumut de 4,2 miliarde de dolari (trei miliarde de euro - n.red.)", a subliniat el, precizand ca spera sa se ajunga la un acord "in urmatoarele saptamani".

Didenko vrea ca statele membre sa intervina in favoarea Ucrainei pe langa marile banci comerciale si institutiile financiare internationale.

Un oficial din presedintia ucraineana, insarcinat cu probleme de securitate energetica, Bogdan Sokolovski, a notat ca nu se mai pune problema ca bancile ruse sa ofere credit Ucrainei, asa cum s-a intamplat anul trecut.

Presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso va evoca aceasta chestiune joi seara, in timpul unui dineu cu sefii de stat si de guvern, dar UE nu va lua, probabil, nicio pozitie in acest stadiu.

Blocul european a trimis saptamana trecuta o misiune de observare la Kiev si la Moscova.

La sfarsitul lunii mai, premierul rus Vladimir Putin a cerut UE sa ajute Kievul sa isi plateasca facturile, avertizand cu o noua criza a gazului, dupa cea din ianuarie.

Joi, Naftogaz a anuntat ca societatile energetice europene ar putea cumpara si depozita gaz rusesc pe teritoriul Ucrainei. 

#acord, #exporturi, #gaz, #tranzit, #ue , #stiri Vladimir Putin