UE ii cere lui Vladimir Putin sa nu intrerupa livrarile de gaze catre Europa

Miercuri, 21 Mai 2014, ora 15:10
1360 citiri
UE ii cere lui Vladimir Putin sa nu intrerupa livrarile de gaze catre Europa

Uniunea Europeana i-a cerut, miercuri, presedintelui rus Vladimir Putin sa respecte "angajamentul" de a continua "livrarile" de gaze catre Europa, in timp ce Moscova ameninta sa intrerupa aprovizionarea Ucrainei la 3 iunie.

"Atat timp cat continua discutiile in trei" intre Rusia, Ucraina si UE, "livrarile de gaz nu trebuie intrerupte. Contez pe Federatia Rusa pentru a mentine acest angajament", i-a scris lui Putin presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso.

Scrisoarea lui Barroso a fost data publicitatii miercuri de Comisia Europeana. La 14 mai, Vladimir Putin a adresat o scrisoare catorva lideri europeni afirmand ca Rusia nu a primit nicio "propunere concreta" din partea Uniunii Europene privind platile Ucrainei pentru livrarile de gaz rusesc si cerand UE o implocare "mai activa".

Ca de la inceputul crizei, Comisia a fost desemnta sa raspunda in numele intregii UE si a celor 28 de state membre. O intalnire la nivel ministerial intre Ucraina, Rusia si Uniunea Europeana pentru rezolvarea conflictului intre Kiev si Moscova privind livrarile de gaze a avut loc la 2 mai la Varsovia. O noua reuniune este prevazuta la 26 mai la Berlin, potrivit comisarului european pentru Energie, Gunther Oettinger.

"Este imperativ ca toate partile sa continue sa se implice in mod constructiv in acest proces si sa se puna de acord asupra unui pret care sa reflecte conditiile de piata", scrie Barroso.

"Atat timp cat continua discutiile in trei, livrarile de gaz nu ar trebui intrerupte", adauga el, subliniind ca "tine de responsabilitatea" companiei ruse "Gazprom sa asigure livrarile cerute conform contractelor incheiate cu companiile europene".

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#livrari gaze Europa, #gaze rusesti, #vladimir putin , #stiri Vladimir Putin