Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

UE este intr-o relatie de "interdependenta pozitiva" cu Rusia, spune Barroso

UE este intr-o relatie de "interdependenta pozitiva" cu Rusia, spune Barroso

Reluarea negocierilor cu Rusia, fata de care UE se afla intr-o relatie de "interdependenta pozitiva", a fost joi principalul mesaj al presedintelui Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, la prezentarea planului de actiune privind securitatea si solidaritatea energetica a Uniunii. Cu doar o zi inainte de summitul UE-Rusia de la Nisa, la care va participa, Jose Manuel Barroso a tinut sa sublinieze ca politicile si proiectele energetice propuse de Executivul european nu se indreapta impotriva Rusiei, transmite corespondentul NewsIn la Bruxelles.


"UE se afla intr-o relatie de interdependenta pozitiva cu Rusia. Politicile nostre de securitate energetica nu sunt indreptate impotriva nici unei tari, ci e pur si simplu o chestiune de precautie si o dorinta de a diversifica sursele, la fel cum si Rusia doreste sa aiba cati mai multi clienti", a spus Barroso.


Problema dependentei in proportie de 100% a opt tari, majoritatea est-europene, de importurile de gaz din Rusia urmeaza a fi solutionata prin interconectarea lor la retelele energetice europene, a anuntat Barroso.


El a cerut, pe de alta parte, companiilor energetice ca "recentele scaderi in pretul petrolului sa se reflecte si in pretul energiei cumparate de consumatori", avertizand ca CE va monitoriza preturile pentru a asigura ca regulile concurentei sunt respectate.


Barroso a transmis un mesaj ferm si Poloniei, spunand ca "cine vrea solidaritate energetica, trebuie sa sustina si obiectivele pentru combaterea schimbarii climatice" asumate de UE, de reducere a emisiilor de dioxid de carbon cu 20% pana in 2020.


Polonia a militat activ pentru conceptul de "solidaritate energetica" intre statele UE, prin activarea unor mecanisme de alerta in cazul unor intreruperi in furnizarea de gaz de catre Rusia, dar mai ales prin consolidarea politicii energetice comune, nu a acordurilor bilaterale intre Moscova si diferite capitale europene.  In octombrie, Varsovia a facut uz de dreptul sau de veto la summitul de la Bruxelles unde liderii europeni au incercat sa cada de acord in privinta masurilor pe care industriile nationale trebuie sa le ia pentru reducerea emisiilor de CO2. Un acord care sa tina cont de decalajele economice ale statelor-est europene, prin recalcularea costurilor pentru aceste tari, inclusiv pentru Romania, ar urma sa fie semnat la summitul UE din decembrie.


In ceea ce priveste reducerea dependentei crescande a UE de importurile de energie, "trebuie sa economisim consumul, sa investim in infrastructura si sa ne diversificam sursele de energie", a recomandat Barroso.


La capitolul solidaritate, presedintele Comisiei Europene a pledat pentru un "mesaj comun" in lipsa posibilitatii de a vorbi "pe o singura voce", explicand ca planul de actiune prevede obligatia statelor membre de a notifica Executivul european cu privire la proiectele energetice pe care le intreprind, aluzie la angajamentul Ungariei si Bulgariei de a construi impreuna cu Gazprom conducta de gaz South Stream, considerata o rivala a proiectului european Nabucco.


Comisarul pentru energie Andris Piebalgs, de origine letona, a sintetizat pachetul de masuri spunand ca daca va fi adoptat de liderii UE si Parlamentul European, "importurile de gaz nu vor creste, iar dependenta energetica nu va creste". Cea mai importanta masura, din punctul sau de vedere, ar fi conectarea tarilor est-europene la reteaua europeana de electricitate si conducte de gaz si petrol, precum si revizuirea cantitatilor obligatorii de rezerve strategice de petrol si gaze ce pot fi puse la dispozitia statelor membre in situatii de criza. El a aratat ca investitiile in eficienta energetica reprezinta "un bun instrument" de combatere a dependentei energetice. O directiva inclusa in pachetul de masuri prevede obligativitatea obtinerii de "certificate de eficienta energetica" pentru fiecare cladire nou construita sau vanduta.


Daca aceste masuri de eficientizare a consumului vor intra in vigoare, consumul de energie va scadea cu 5% pana in 2020, economisind echivalentul consumului total al Belgiei si Romaniei la un loc, a spus Piebalgs.


Coridorul sudic de gaz, din care face parte si conducta Nabucco, este un proiect prioritar pentru UE, accesul direct la rezervele de petrol si gaze din Marea Caspica via Turcia facand parte din strategia de diversificare a surselor de energie.


Intrebat de ce sustine Nabucco mai mult decat Nord Stream - ce ar lega Germania de Rusia pe fundul Marii Baltice, despre care premierul rus Vladimir Putin spunea miercuri ca "ar putea sa nu se mai construiasca" daca europenii nu se hotarasc - Piebalgs a spus doar ca "este un proiect comercial" si ca decizia de construire apartine consortiului.


El a remarcat ca veniturile Gazprom s-au redus sensibil si ca rusii "au probleme mari" de pe urma scaderii pretului la petrol, punand de aceea la indoiala seriozitatea ofertei gigantului rus facuta companiei spaniole Repsol de a prelua 20% din actiunile acesteia.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 3009 ori