Turcia isi va respecta angajamentele fata de Nabucco

Vineri, 07 August 2009, ora 15:36
1431 citiri
Turcia isi va respecta angajamentele fata de Nabucco

Turcia isi va respecta angajamentele pentru proiectul Nabucco, gazoductul ce va transporta gaz din Marea Caspica spre Europa Centrala, in pofida unor proiecte alternative, a declarat ministrul turc al energiei, Taner Yildiz, relateaza Reuters, precizeaza NewsIn.

Premierul rus Vladimir Putin a obtinut aprobarea Ankarei joi pentru ca gazoductul South Stream sa treaca prin apele turcesti spre Europa si a semnat acorduri pentru a face din Turcia un nucleu regional in domeniul energetic.

Moscova vrea sa construiasca South Stream inainte de Nabucco.

Ministrul rus a mai spus ca Turcia ar putea deveni un partener in proiectul South Stream, dar prefera sa astepte rezultatele studiilor de fezabilitate.

"Indiferent ce proiect se va semna, inclusiv South Stream, angajamentul nostru fata de Nabucco nu va fi diminuat si ne vom repecta angajamentul", a explicat el.

"Nabucco si South Stream s-ar putea intarzia unul pe celalalt, dar nu se vor obstructiona reciproc", a subliniat ministrul.

Rusia, care furnizeaza un sfert din gazul pentru Europa, vrea sp construiasca rute de livrare care sa ocoleasca Ucraina si alte foste republici sovietice, dupa ce disputele cu Kiev in acest domeniu au dus in ultimii ani la intreruperea livrarilor. In iulie, Turcia si patru state din UE, printre care Romania, au semnat acordul pentru proiectul Nabucco, pe care Turcia l-a folosit pentru a obtine progrese in negocierile de aderare la UE.

Yildiz a mai spus ca Ankara negociaza pretul cu Rusia pentru un proiect de contruire a primei centrale nucleare a Turciei si se asteapta progrese semnificative luna aceasta.

Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei (MDLPA) a virat suma de 286.390.685,13 lei, în vederea decontării facturilor pentru 237 de obiective finanţate prin Programul...
#gazoduct, #lucrari, #nabucco, #premier, #putin, #south, #stream, #turcia, #vladimir , #stiri Vladimir Putin