Schroder sugereaza Romaniei sa se alature proiectului South Stream

Vineri, 15 Octombrie 2010, ora 15:20
1035 citiri
Schroder sugereaza Romaniei sa se alature proiectului South Stream

Fostul cancelar german, Gerhard Schröder, a declarat vineri, intrebat care din cele doua proiecte Nabucco sau South Stream e mai potrivita pentru Romania, ca in cazul primului nu exista gaz suficient, in timp ce in cazul celui de-al doilea Rusia are gaz, precizeaza Mediafax.

"In ceea ce priveste Nabucco vs SouthStream ambele proiecte sunt importante, in principiu este nevoie de conducte pentru petrol. In orice caz se poate spune ca in anul 2025 Europa va avea nevoie de o cantitate de gaz mai mare cu 200 de miliarde de metri cubi fata de actuala cantitate.

In ceea ce priveste NorthStream va avea capacitatea de transport de 55 de miliarde de metri cubi, in timp de Nabucco va avea capacitatea de 30 de miliarde de metri cubi si SouthStream 60 de miliarde de metri cubi. Insumand aceste cifre se vede clar ca nu se atinge acea cifra de 200 de miliarde necesara, asadar avem nevoie de cat mai multe conducte.

Pentru proiectul SouthStream exista gaz suficient, si anume in Rusia, in ce priveste proiectul Nabucco nu avem gaz suficient", a spus Schröder.

De asemenea, el a precizat ca in cazul proiectului Nord Stream nu va fi depasita pentru constructie suma de 7,4 miliarde de euro, iar prima conducta va fi deschisa in termenul fixat.

"Ne aflam cu patru saptamani in avans fata de planificarea initiala, asadar prima conduca se va deschide la timp", a mai declarat fostul cancelar german.

In prezent, Schroder este presedintele comitetului de actionari al Nord Stream, companie detinuta in proportie de 51% de Gazprom.

In plus, este de notorietate ca Schroeder este prieten cu actualul premier al Rusiei, Vladimir Putin.

In ultimii ani, fostul demnitar german este perceput ca un lobbyst pentru interesele Rusiei.

Romania si Rusia ar putea semna in primul trimestru al anului viitor un acord interguvernamental legat de gazoductul South Stream, se arata intr-un comunicat emis miercuri de cel mai mare producator de gaze din lume, Gazprom, in urma vizitei la Bucuresti a unei delegatii condusa de Aleksei Miller.

 

#romania, #schroder, #south, #stream , #stiri Vladimir Putin