Rusii de la RUSAL, lideri la productia de aluminiu

Miercuri, 30 August 2006, ora 12:52
756 citiri

Cea mai mare firma producatoare de aluminiu din Rusia, RUSAL, va prelua concurentul direct de pe piata interna, SUAL, precum si o parte a firmei elvetiene Glencore, devenind astfel lider mondial in domeniu, a precizat, miercuri, o sursa din cadrul companiei, relateaza Reuters."Noua companie va fi principalul producator mondial de aluminiu, cu o productie de 4 milioane de tone pe an, precum si producatorul principal de alumina, cu o productie de 11 milioane de tone pe an, a precizat sursa citata. Cele doua firme rusesti, RUSAL si SUAL au refuzat sa comenteze aceste informatii.

Cotidianul The Financial Times, citat de Reuters, a estimat ca valoarea acestei fuziuni este de 30 de miliarde de dolari si a precizat ca viitoarea companie va fi condusa de seful SUAL, Brian Gilbertson, si administrata de catre actualul director al RUSAL, Alexander Bulygin. Cotidianul a precizat ca memorandumul a fost semnat vinerea trecuta si listarea pe bursa de la Londra va fi facuta in cel mult trei ani.

Aceasta afacere, despre care se crede ca are acordul direct al presedintelui rus Vladimir Putin, va fi anuntata pana la sfarsitul lunii septembrie, a precizat The Financial Times. RUSAL va controla 64,5% din noua firma, iar SUAL si Glencore vor controla 21,5%, respectiv 14%. Aceste cifre au fost confirmate, in cursul zilei de marti, si de catre cotidianul elvetian Neue Zuercher Zeitung. Firma RUSAL este momentan cel de-al treilea producator mondial de aluminiu, in urma firmelor americane Alcoa Inc. si Alcan Inc.

Agentia NewsIn