Rusii au probleme cu reducerea cheltuielilor, din cauza crizei economice

Luni, 16 Februarie 2009, ora 11:29
1680 citiri
Rusii au probleme cu reducerea cheltuielilor, din cauza crizei economice

Guvernul rus are de facut o alegere dificila, intre reducerea cheltuielilor bugetare si luarea de masuri anticriza, dupa ce ieftinirea petrolului a redus cu o treime nivelul estimat al veniturilor, a declarat astazi ministrul rus de finante, Alexei Kudrin, citat de Reuters.

In ianuarie, premierul Vladimir Putin i-a cerut ministrului de finante sa revizuiasca bugetul, pentru a lua in calcul un pret mediu al petrolului de 41 dolari/baril, cu mult sub pretul de 95 dolari/baril folosit in calculele initiale.

De atunci, unii oficiali au spus ca noul buget va fi gata in cateva zile, insa Kudrin a sustinut ca va mai fi nevoie de inca doua sau trei saptamani pentru definitivarea acestuia.

"Se desfasoara o munca meticuloasa si dificila, ce are nevoie de ceva timp", a declarat Kudrin. "Oricine va spune acum parametrii de buget, ofera date incorecte", a subliniat oficialul.

Kudrin a mai spus ca expertii ministerului iau in calcul avantajele si dezavantajele intensificarii masurilor anticriza, in detrimentul altor cheltuieli bugetare, insa a precizat ca pensiile, salariile din sectorul public si ajutoarele de somaj nu vor fi reduse.

"Se pune intrebarea daca o noua masura anticriza este mai buna decat un program deja existent de finantare de la buget", a spus Kudrin, adaugand ca va efectua reduceri bugetare in noile proiecte de constructii, cum ar fi spitalele si scolile.

Acesta a spus ca nu exista o decizie finala in legatura cu amploarea noilor masuri anticriza, ce includ ajutoare pentru sectorul bancar.

#buget, #bugetara, #criza, #economica, #finante, #revizuire, #salarii, #somaj , #stiri Vladimir Putin