Rusia vrea sa construiasca 50 de centrale nucleare in strainatate, pana in 2030

Vineri, 08 Septembrie 2006, ora 10:19
976 citiri

Rusia vrea sa construiasca pana la 50 de reactoare nucleare in strainatate si pana la 58 de astfel de reactoare pe teritoriul ei, pana in anul 2030, a declarat, joi, seful Agentiei Federale Ruse pentru Energie Atomica, Serghei Kirienko, citat de Agentia Ria Novosti, preluata de AFP. Presedintele rus Vladimir Putin declarase, la sfartitul lunii ianuarie, ca, pana in anul 2030, 25% din electricitatea produsa in Rusia urmeaza sa fie nucleara, spre deosebire de 16-17% cat este in prezent.

Rusia are, in prezent, 10 centrale nucleare si 31 de reactoare cu o capacitate totala de 23 242 de megawati.

Societatea rusa Atomstrodexport construieste, in prezent, trei centrale nucleare in strainatate, una la Tiawan, in China, una la Kudakulam in India si controversata centrala Bouchehr in Iran.

Atomstrodexport participa si la licitatia pentru constructia unei centrale nucleare in nodrul Bulgariei, la Belene. Atomostrodexport, unica societate insarcinata cu constructia centralelor nucleare in strainatate, a anuntat, in luna mai, ca este gata sa construiasca centrale nucleare in Turcia. Constructia primei centrale nucleare la Sinop (Turcia), pe malul Marii Negre, urmeaza sa inceapa in anul 2007. Aceasta centrala urmeaza sa fie data in exploatare in anul 2012.

NewsIn