Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Rusia va detine 51% din proiectul oleoductului Burgas-Alexandropolis

Rusia va detine 51% din proiectul oleoductului Burgas-Alexandropolis

Rusia, Grecia si Bulgaria au ajuns la un acord conform caruia Rusia sa detina 51 la suta din proiectul oleoductului Burgas-Alexandropolis, in urma discutiilor dintre premierul rus, Mikhail Fradkov si cel grec, Constas Caramanlis, a informat AP.Oleoductul Burgas-Alexandropolis ar putea fi dat in exploatare in anul 2009 sau 2010, a declarat directorul general al grupului petrolier rus Rosneft, Serghei Bogdantchikov.

Pentru directorul de la Rosneft interesul deosebit pentru oleoductul Burgas-Alexandropolis se explica prin nivelul ridicat al cererii de petrol la nivel mondial, precum si prin aparitia unor noi surse de aprovizionare cu titei, in special in regiunea Marii Caspice si in Kazahstan, dovada in acest sens fiind lansarea conductei Baku-Ceyhan.

Proiectul unui oleoduct care sa faca legatura intre portul Burgas (Bulgaria) si Alexandropolis (Grecia) este destinat sa creeze un nou traseu de livrare a petrolului rus spre piata europeana, americana si asiatica, evitand insa tranzitul Stramtorilor Bosfor si Dardanele.

Cu o lungime de 280 de kilometri, noul oleoduct va avea o capacitate de transport de 35 milioane tone de titei pe an, fiind posibil sa se ajunga chiar pana la aproximativ 50 milioane tone. Costul aproximativ al proiectului este estimat la 783 milioane euro.

Guvernele rus, grec si bulgar au semnat in aprilie 2005 un memorandum de intelegere referitor la constructia oleoductului Burgas-Alexandropolis. Presedintele rus, Vladimir Putin, cel bulgar, Gheorghi Parvanov si premierul elen Costas Caramanlis au semnat, la Atena, o declaratie comuna privind cooperarea Rusiei, Bulgariei si Greciei la constructia oleoductului Burgas-Alexandropolis.

Rompres

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 810 ori