Rusia si Ungaria vor infiinta un joint venture pentru sectorul ungar al South Stream

Miercuri, 11 Martie 2009, ora 09:50
870 citiri
Rusia si Ungaria vor infiinta un joint venture pentru sectorul ungar al South Stream

Moscova si Budapesta intentioneaza sa infiinteze un joint venture pentru lucrarile la sectorul ungar al gazoductului South Stream, a anuntat marti premierul rus Vladimir Putin, in conditiile in care Gazprom , citat de Reutes si RIA Novosti.

"Constructia va costa circa 10 miliarde de euro (12,7 miliarde de dolari). Si nu vor exista probleme cu finantarea", a declarat Vladimir Putin intr-o conferinta de presa sustinuta la Moscova, dupa o reuniune cu omologul sau ungar Ferenc Gyurcsany, potrivit RIA Novosti.

Potrivit Reuters, costul gazoductului este de 20 de miliarde de dolari. Putin a dat asigurari ca Rusia dispunde de suficiente rezerve de gaz natural pentru a acoperi cererea Europei "timp de practic un secol". Gazoductul South Stream va transporta anual 31 de miliarde de metri cubi de gaz provenind din Asia Centrala si din Rusia catre Balcani si alte tari europene, dar capacitatea conductei poate fi suplimentata, in caz de nevoie cu inca 16 miliarde de metri cubi.

In acest proiect sunt implicate Bulgaria, Serbia, Ungaria, Italia si Grecia. "Astazi (marti - n.red.) va fi facut un pas important catre implementarea acordurilor noastre. Un acord de cooperare intre Gazprom si Banca Ungara pentru Dezvoltare este gata pentru a fi semnat", a spus Putin dupa reuniunea cu Gyurcsany.

Cele doua parti au semnat marti un acord de principiu care prevede crearea societatii mixte pana la data de 15 mai, iar fundamentarea tehnico-economica a segmentului ungar urmeaza sa aiba loc, la sfarsitul lui septembrie sau cel tarziu pana la sfarsitul anului in curs, transmite corespondentul RRA citat de RADOR.

Rusia, care asigura un sfert din consumul de gaz din Europa, dar si unele state din UE si-au exprimat interesul in accelerarea constructiei unor gazoducte care sa ocoleasca Ucraina, dupa ce disputa dintre Moscova si Kiev a antrenat suspendarea livrarilor de gaz pentru doua saptamani in luna ianuarie, aminteste Reuters.

"Ungaria nu este interesata sa exista un gazoduct sau un oleoduct. Ungaria este interesata sa existe cat mai multe conducte posibil", a explicat Gyurcsany. De asemenea au fost finalizate planuri pentru construirea unui depozit de gaz, relateaza RIA Novosti.

"A fost schitat si un document separat privind construirea unui depozit de gaz mare, subteran, pe teritoriul Ungariei.

Compania ungara MOL este partenerul Gazprom in acest proiect", a afirmat premierul rus. "Depozitul de gaz va avea o capacitate de peste un miliard de metri cubi.

Acesta este un volum mare, care ne va permite sa asiguram securitatea energetica si stabilitatea sectorului energetic ungar", a adaugat el. Depozitul va putea fi dat in folosinta in 2012-2013. Depozitele de gaz existente deja au ajutat Ungaria sa treaca mai usor peste sistarea livrarilor din luna ianuarie. 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#gazoduct, # proiect, # acord , #stiri Vladimir Putin