Rusia si Ucraina, "alba-neagra" cu o noua criza a gazului

Vineri, 22 Mai 2009, ora 12:02
1550 citiri
Rusia si Ucraina, "alba-neagra" cu o noua criza a gazului

Rusia se teme de o "noua criza" a gazului cu Kievul, din cauza situatiei financiare a societatii ucrainene de hidrocarburi Naftogaz, relateaza, joi, agentiile de presa rusesti, citand surse din cadrul unei delegatii guvernamentale rusesti aflate in vizita la Astana. 

"Daca afacerile Naftogaz sunt atat de neprofitabile in plan financiar cum afirma Centrul de cercetari in domeniul energiei, putem trage concluzia ca ne putem afla in fata unei noi crize", a declarat aceasta sursa, care l-a insotit pe premierul rus, Vladimir Putin, in capitala kazaha, potrivit Mediafax

Naftogaz a dezmintit insa existenta unui asemenea risc, insistand asupra starii financiare bune a companiei ucrainene.

"Nu ne asteptam la nici o criza, situatia financiara a companiei este stabila", a declarat purtatorul de cuvant al Naftogaz, Valentin Zemlianski.

Potrivit sursei ruse, compania ucraineana nu dispune de mijloacele financiare pentru a achizitiona gaze in aceasta vara si a le stoca pentru perioada de iarna in rezervoarele subterane si nu are nici posibilitatea de a gasi finantare pe piata.

Pe de alta parte, "limita platilor in avans" a gigantului rusesc Gazprom "a fost in mare parte atinsa", a explicat aceeasi sursa, adaugand ca Naftogaz a "primit deja o plata in avans pentru tranzitul (gazului rusesc spre Europa) aferent anului 2009".

"Daca partea ucraineana nu poate in cele din urma sa rezolve (problema) platilor pentru injectiile de gaz in stocurile subterane, aceasta inseamna ca la iarna Naftogaz nu va putea sa-si respecte in totalitate obligatiile in materie de tranzit al gazului rusesc catre consumatorii europeni", a aratat aceeasi sursa.

Premierul rus, Vladimir Putin, se va intalni, vineri, la Astana cu omologul ucrainean, Iulia Timosenko, cu prilejul unui summit al sefilor de guverne din Comunitatea Statelor Independente (tarile fostei URSS, mai putin statele baltice si Georgia).

#rusia, #ucraina, #criza, #gaz , #stiri Vladimir Putin