Rusia si Japonia incheie acorduri in sectorul energetic

Marti, 12 Mai 2009, ora 17:37
1811 citiri
Rusia si Japonia incheie acorduri in sectorul energetic

Rusia si Japonia au incheiat marti acorduri in sectorul energetic si au promis sa analizeze toate mijloacele pentru rezolvarea diferendului lor teritorial, la incheierea vizitei premierului rus Vladimir Putin, relateaza AFP, citat de NewsIn.

In cursul vizitei la Tokyo, au fost semnate circa 12 acorduri economice, printre care unul in domeniul nuclear civil si altul cu privire la exploatarea comuna a campurilor petroliere din Siberia.

"Ne dezvoltam cooperarea economica, pentru a crea conditii favorabile unui tratat de pace" intre cele doua tari, a spus Putin, alaturi de omologul sau nipon, Taro Aso.

Japonia revendica patru insule, numite Teritoriile de Nord de catre Japonia si Kurile de catre Rusia, ocupate de Rusia de la sfarsitul razboiului din 1945. Aceste dezacorduri impiedica semnarea unui tratat de pace oficial intre cele doua tari.

"Trebuie sa facem eforturi pentru a inlatura toate obstacolele in calea dezvoltarii relatiei noastre", a spus premierul rus.

Intrebat despre "optiunea 3,5", potrivit careia trei insule si jumatate ar fi predate Japoniei, iar restul ar ramane la Rusia, Putin a raspuns: "Presedintele Dmitri Medvedev s.i Taro Aso se vor intalni in Italia la summitul G8 din iulie si vor discuta despre toate optiunile, inclusiv aceasta".

Premierul nipon a insistat pe necesitatea de "a se ajunge la o solutie definitiva in legatura cu suveranitatea celor patru insule".

"In cursul intalnirii noastre, am avut confirmarea ca premierul Putin este decis sa caute o solutie", a spus Aso.

Cu ocazia vizitei sale a fost semnat un acord de cooperare in domeniul nuclear civil, care va permite transferul de tehnologii japoneze spre Rusia, precum si vanzarea de combustibil nuclear Japoniei.

De asemenea, el va deschide calea exploatarii in comun a minelor de uraniu din Rusia si din tari terte, ca Mongolia, a spus seful agentiei nucleare Rosatom.

Aso a subliniat ca "Japonia are un inalt nivel de tehnologie, pentru construirea de centrale nucleare, iar Rusia are resursele si capacitatile de imbogatire".

Cele doua tari au mai decis exploatarea comuna a doua importante campuri petroliere din estul Siberiei. Societatea rusa Irkutk Oil va forma un joint venture, in care va avea 51%, cu compania nipona Japan Oil, Gas and Metals National, care va avea 49% din capital.

Cotidianul Nikkei a scris ca acest proiect va costa circa 113 milioane de euro. Cele doua campuri ar putea reprezenta echivalentul a sute de milioane de barili de petrol.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#rusia, #japonia, #acord, #sector, #energetic , #stiri Vladimir Putin