Rusia se opune proiectului Nabucco

Luni, 18 Mai 2009, ora 16:32
1481 citiri
Rusia se opune proiectului Nabucco

Preluarea de catre compania ruseasca Surgutneftgas, apropiata lui Vladimir Putin, a peste 20% din gigantul energetic ungar MOL face parte dintr-un plan strategic al Moscovei de a obtine controlul unor piete est-europene cheie si de a impiedica construirea gazoductului Nabucco, scrie EurActiv, potrivit NewsIn.

Experti in domeniul energiei, care au dorit sa isi pastreze anonimatul, au deplans, intr-o discutie cu EurActiv, "orbirea" Occidentului fata de ceea ce ei au descris ca fiind incercarea Kremlinului de a interveni in planurile UE de a pune la punct o politica energetica.

Austria, Germania si Italia au fost indicate drept tari ai caror lideri "credeau ca fac afaceri" cu Rusia, dar, de fapt, au fost manipulati de Kremlin. Avertismentele au venit in contextul in care UE si Rusia se pregatesc pentru un summit bilateral la 21-22 mai, a carui agenda va fi dominata de chestiuni energetice.

Potrivit expertilor, motivatiile politice ale Kremlinului au fos dezvaluite cand compania petroliera ruseasca Surgutneftgas a preluat controlul a 21,2% din gigantul petrochimic ungar MOL.

Surgutneftgas, o companie petroliera despre care exista putine informatii, dar despre care se stie ca este apropiata de premierul Vladimir Putin, a cheltuit 1,4 miliarde de euro pentru a incheia aceasta afacere, suma ce reprezinta mai mult decat dublul valorii de piata a achizitiei, au subliniat expertii, care indica insa valoarea strategica a miscarii.

Intelegerea a avut loc la 29-30 martie, in mijlocul unei crize politice care s-a incheiat cu demisia fostului premier ungar Ferenc Gyurcsany. Gordon Bajnai, care l-a inlocuit pe Gyurcsany, a criticat miscarea.

"Problema afacerii MOL este ca nu stim cine se afla in spatele ei", a declarat ministrul de externe Peter Balazs.

"Metodele Rusiei sunt bazate pe traditii bizantine si nu pe etica protestanta. Este foarte greu sa negociezi cu aceasta cultura", a declarat acesta intr-un interviu pentru EurActiv.

Alti oficiali ungari au sugerat ca Rusia opereaza, de fapt, prin intermediul OMV, grupul austriac de petrol si gaz a carui oferta de a cumpara MOL in 2007 a fost respinsa de companie.

Comisia Europeana a avut, de asemenea, obiectii privind aceasta preluare ostila, invocand preocupari legate de legea concurentei. Preluarea esuata a condus la faptul ca OMV si-a vandut partea sa de 21% din MOL catre compania ruseasca Surgutneftgas. Acordul, semnat in martie 2009, ar fi fost calificat de MOL drept "inamical".

Compania austriaca neaga acuzatiile legate de faptul ca ar fi manipulata de Moscova.

Purtatorul de cuvant al OMV, Thomas Huemer, a reamintit de o declaratie din 2007 a presedintelui MOL, Zsolt Hernadi, care a spus ca prefera sa fie preluat de o companie ruseasca decat sa cedeze controlul catre OMV. "Aceasta dorinta a devenit acum realitate", a declarat Huemer.

Surgutnefteste acum cel mai mare actionar din MOL, dar nu a obtinut inca acordul oficial al autoritatilor ungare de a fi inregistrat ca atare. O reuniune a actionarilor tinuta imediat dupa preluare a luat masuri "de mentinere a independentei".

Expertii spun ca Surgutneftgas ar putea exercita acum presiuni pentru a elimina conducerea ungara a MOL si pentru a o inlocui cu una mai apropiata de Rusia. Strategia este, potrivit expertilor, de a obstructiona constructia gazoductului Nabucco.

Ministrul rus al Energiei, Serghei Smatko, a negat ca Surgutneftgas ar intentiona sa blocheze Nabucco. "Miza nu este blocarea pachetului. Interesul Surgutneftgas pentru cumpararea actiunilor MOL este cresterea capacitatilor de procesare, care sunt insuficiente in Rusia", a spus el.

La randul sau, europarlamentarul Andras Gyurk (PPE-DE) a adresat o intrebare scrisa Comisiei Europene, dorind sa stie daca vanzarea actiunilor MOL catre Surgutneftgas este in concordanta cu principiile UE de transparenta. Acesta a amintit ca legislatia europeana privind piata interna de electricitate si gaz permite ca CE sa monitorizeze preluarile externe ale companiilor energetice din UE.

"Potrivit legislatiei, care asteapta sa fie adoptata, autoritatile nationale pot refuza sa aprobe tranzactia in cazul in care Comisia ridica anumite obiectii. Este aceasta prevedere aplicabila in cazul vanzarii actiunilor MOL?", a intrebat Gyurk.

El a mai vrut sa stie daca CE are vreun instrument prin care sa tina sub supraveghere incercarile de cumparare a corporatiilor de catre tari terte si ce actiuni va intreprinde Comisia pentru a preveni viitoare incercari de cumparare.

De asemenea, potrivit unui expert croat in domeniul energiei, intrarea Surgutneftgas in structura companiei MOL este punctul culminant a 10 ani de eforturi ale companiilor rusesti de a cuceri pietele din sud-estul Europei.

"Rusii au deja un rol dominant in multe dintre aceste piete, dar nu reusisera niciodata sa patrunda in Croatia sau Ungaria. Acum, ca Surgutneft a intrat in MOL, avand astfel acces si la compania croata INA, compania ruseasca a pregatit preluarea pietelor din Europa de Sud-Est, din Slovenia pana in Bulgaria.

O asemenea dominatie este unul dintre obiectivele strategice pe termen lung ale Rusiei, putand astfel sa creasca presiunea politica asupra guvernelor Ungariei si Croatiei.

Rusii sunt constienti ca dominatia lor asupra acestor piete le permite sa creasca dependenta Europei de resursele energetice rusesti si vor face cu siguranta orice pentru a-si atinge obiectivul", a subliniat expertul.

Surgutneftgas este a cincea cea mai mare companie din Rusia si a doua companie energetica a tarii, producand 35,2 milioane de tone de petrol in 2008. De asemenea, produce 10 miliarde de metri cubi de gaz pe an.

Anul trecut, analistul politic rus Stanislav Belkovski declarase pentru Die Welt ca Putin detine 37% din actiunile Surgutneftgaz, a caror valoare este estimata la 20 de miliarde de dolari.

MOL este, potrivit informatiei postate pe propriul site, "mai mult decat compania petroliera a Ungariei", fiind si cea mai mare corporatie din Europa Centrala.

MOL Group cuprinde mai multe companii chimice ungare, compania petroliera slovaca Slovnaft, compania austriaca de distributie Roth si are un parteneriat strategic cu INA.

MOL are un lant de statii de alimentare in toata Europa Centrala si de Est.

Nabucco este un proiect sprijinit de UE si destinat diminuarii dependentei energetice de Rusia.

Gazoductul ar urma sa aiba o lungime de 3.300 kilometri, proiectul va costa aproximativ 7,9 miliarde euro (10,1 miliarde dolari) si ar urma sa transporte din 2013 gaz din regiunea caspica prin Turcia, Bulgaria, Romania si Ungaria pana la un centru de distributie din Austria.

Actionarii consortiului Nabucco sunt OMV (Austria), compania ungara MOL, Transgaz din Romania, Bulgargaz (Bulgaria), Botas (Turcia) si firma germana RWE.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#rusia, #Nabucco, #MOL, #putin, #moscova, #gazoduct , #stiri Vladimir Putin