Rusia reduce rolul statului in economie

Miercuri, 25 Iunie 2008, ora 13:29
1763 citiri
Rusia reduce rolul statului in economie

Rusia vrea sa diminueze rolul statului in economie si va reduce cheltuielile guvernamentale pentru a controla inflatia tot mai accentuata, a declarat presedintele rus Dmitri Medvedev, intr-un interviu acordat Reuters.Medvedev a respins ideea ca un gigant energetic de stat ar cumpara o participatie in una dintre cele mai mari investitii straine din Rusia, compania petroliera ruso-britanica TNK-BP, din care BP detine 50%. Acesta a subliniat ca Rusia nu-si va risipi vastele venituri din petrol in investitii riscante.


In cadrul unui interviu amplu acordat Reuters la Kremlin, Medvedev a subliniat importanta cooperarii internationale in rezolvarea problemelor economice mondiale si a repetat propunerea de a face rubla una din valutele de rezerva din regiune, pentru a limita expunerea globala fata de dolar.


Analistii sustin ca accentuarea inflatiei, ce ar putea atinge 14% in acest an, reprezinta principala problema economica a Rusiei. Acestia considera ca economia creste intr-un ritm prea alert, ducand la supraincalzire.


Chiar daca preturile au crescut de peste doua ori mai repede decat tinta initiala a guvernului, de 5-6% pe an, Medvedev a spus ca Rusia nu se confrunta cu o supraincalzire, insa ar trebui sa actioneze "puternic si clar pentru a limita aceste tendinte inflationiste".


Intrebat ce masuri va lua, acesta s-a referit la reducerea cheltuielilor guvernamentale "excesive", insa a spus ca Rusia "nu poate urma o politica monetara izolata" de factorii internationali.


Rusia controleaza cursul de schimb al rublei intr-o marja restransa si este ingrijorata ca o majorare a dobanzii de politica monetara, in contextul monedei nationale deja puternice, ar putea incuraja un aflux de capital speculativ in tara.


Medvedev a aparat strategia predecesorului sau, Vladimir Putin, care a intensificat controlul statului in unele sectoare ale economiei, precum energia si apararea.


Aceasta masura a fost importanta "pentru garantarea intereselor strategice ale economiei in anii urmatori", a spus Medvedev. O crestere suplimentara a rolului statului in cadrul economiei nu este intrevazuta", a subliniat Medvedev.