Rusia nu este pregatita deocamdata pentru un nou conflict energetic

Luni, 07 Septembrie 2009, ora 17:23
1318 citiri
Rusia nu este pregatita deocamdata pentru un nou conflict energetic

Rusia nu este pregatita deocamdata pentru un nou conflict energetic cu statele consumatoare sau de tranzit pentru gaz, dupa ce criza din ianuarie dintre Gazprom si Naftogaz s-a reflectat negativ asupra reputatiei Moscovei ca furnizor, considera experti citati de publicatia rusa Nezavisimaia Gazeta, citata de NewsIn.

 

Premierul ucrainean Iulia Timosenko a spus la sfarsitul saptamanii trecute, ca Ucraina intentioneaza sa creasca taxa pentru tranzitul gazului rusesc pe teritoriul sau incepand din anul 2010 cu 65-70%, in functie de pretul petrolului.

Premierul ucrainean a subliniat ca Ucraina si Rusia indeplinesc prevederile contractului privind livrarea si tranzitul gazului rusesc. "Exista semne clare ale faptului ca Rusia este dispusa la un compromis cu Ucraina", considera expertul rus de la compania de consultanta RusEnergy Mihail Krutihin.

"Ultimele acorduri anuntate de Timosenko, (potrivit carora - n.red.) Gazprom (...) va fi de acord sa furnizeze Ucrainei mai putin gaz in decursul anului viitor, reprezinta un gest de conciliere" din partea grupului rus, a spus el pentru Nezavisimaia Gazeta.

Premierul ucrainean Iulia Timosenko a declarat marti,dupa negocierile cu omologul rus Vladimir Putin, din Polonia, ca Rusia si Ucraina au convenit ca Naftogaz sa achite doar cantitatile de gaz care sunt consumate in mod real.

In particular, pentru anul 2010 este prevazut importul a 27 de miliarde de metri cubi de gaz, ceea ce reprezinta o cantitate mai mica decat ceea cea importata de obicei intr-un an. Contractele incheiate in ianuarie intre Kiev si Moscova obliga Ucraina sa cumpere 52 miliarde de metri cubi de gaz pe an intre 2010 ti 2019, iar volumul nu poate scadea decat cu 20%.

Kievul intentiona sa scada importurile la 33 miliarde anul acesta. Potrivit lui Krutihin, pozitia Rusiei poate fi explicata prin faptul ca nu exista certitudini in ceea ce priveste proiectul South Stream, atat timp cat nu este definita pozitia Bulgariei.

"Mai mult, nu exista nimic clar in ceea ce priveste proiectul Nord Stream, in care Suedia ar putea reprezenta o piedica", explica analistul rus. "In aceasta situatie Moscova va fi nevoita sa-si reglementaze relatia cu Kievul. Si nu exclud ca, in cazul in care se va inrautati situatia in jurul acestor rute ocolitoare, din partea Moscovei sa vina si alte actiuni de conciliere", a adaugat el.

In concluzie, pozitia Moscovei va depinde direct de aceste doua rute ocolitoare, prin care se vrea diminuarea dependentei Rusiei de tranzitul pe teritoriul ucrainean, considera Krutihin. "Daca unul dintre aceste proiecte va inregistra progrese nu este exclus ca Gazprom sa incerce sa intareasca acest factor printr-un nou conflict cu Ucraina, demonstrand Europei ca fara aceste surse alternative se va confrunta cu probleme mai mari legate de tranzitul prin Ucraina", afirma expertul rus.

"Daca acest lucru nu se va intampla, atunci Moscova va trebui sa-si atenueze ambitiile din considerente pur pragmatice", considera el. La randul sau, directorul departamentului Due Diligence din compania 2K Audit- Business Consulting, Aleksandr Stok, este convins ca Rusia nu este interesata de un alt conflict energetic.

"Reputatia tarii ca furnizor stabil de resurse energetice a avut oricum de suferit in ultimii ani", reaminteste expertul rus. "Astfel, nimeni nu va provoca un conflict. Avand in vedere faptul ca Europa si Ucraina dispun de rezerve de gaz nu poate fi vorba de un santaj energetic anul acesta", a mai spus el pentru Nezavisimaia Gazeta.

In ianuarie, un conflict al gazului intre Kiev si Moscova a dus la suspendarea livrarii de gaz rusesc timp de doua saptamani, ceea ce a afectat numeroase state europene. Un sfert din gazul consumat in UE provine de la Rusia, din care 80% tranziteaza Ucraina. 

#Rusia, # gaz, # Ucraina , #stiri Vladimir Putin