Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Rusia isi confirma expansiunea economica in Bulgaria, pe fondul criticilor americane

Rusia isi confirma expansiunea economica in Bulgaria, pe fondul criticilor americane

Rusia, prezenta in Balcani cu importante proiecte energetice, a confirmat miercuri ca doreste o expansiune economica in Bulgaria, chiar daca SUA vorbesc despre riscul de "manipulare politica".

Pentru prima data de la caderea comunismului, Rusia a inaugurat miercuri la Sofia o expozitie importanta, in care a prezentat meritele industriei sale, in prezenta vicepremierului Serghei Sobianin si a premierului Serghei Stanisev. "Este ceva simbolic, pentru ca astfel de evenimente nu au mai fost organizate de 20 de ani", a spus Sobianin, asigurand ca "Bulgaria este unul dintre principalii  parteneri ai Rusiei din Balcani".


Expozitia industriei ruse este evenimentul-cheie al "Anului Rusiei in Bulgaria", care coincide cu celebrarea a 130 de ani de la eliberarea Bulgariei de sub dominatia otomana de catre tarul Aleksei al II-lea. Sub regimul comunist, Sofia a fost cel mai fidel aliat al Moscovei.


"Rusia apreciaza cooperarea reciproc avantajoasa cu Bulgaria" , a scris premierul rus Vladimir Putin intr-un mesaj adresat expozitiei, la care au participat circa 100 de societati ruse. Cat a fost presedinte, Putin a obtinut in ianuarie, la Sofia, un progres major pe tema participarii bulgare la proiectul gazoductului ruso-italian South Stream, concurentul proiectului Nabucco, drag Uniunii Europene. Acest gazoduct, la care au aderat Serbia, Ungaria si Grecia, va traversa Marea Neagra din Rusia pana in Bulgaria, de unde vor pleca doua tronsoane - unul spre nord-vest si altul spre sud-vest.


Bulgaria, Rusia si Grecia se pregatesc, de asemenea, sa construiasca o conducta petroliera Burgas-Alexandroupolis pentru transportarea petrolului rus intre Marea Neagra si Marea Egee, dintre care 51% va apartine partii ruse. In plus, grupul rus Atomstroyexport a obtinuit contractul de construire a celei de a doua centrale nucleare bulgare, de patru miliarde de euro, cu reactoare de ultima generatie.


"Suntem interesati de piata bulgara, care este o pasarela spre piata europeana", a declarat consilierul comercial rus la Sofia, Aleksandr Tomilov.


Rusia este singurul furnizor de gaz si principalul furnizor de petrol al Bulgariei, ceea ce explica puternicul dezechilibru din schimburile comerciale. Importurile ruse se cifrau in 2007 la 3,7 miliarde de dolari, fata de 400 milioane de dolari ce au reprezentat exporturile bulgare pentru aceasta tara.


Noul ambasador al SUA la Sofia, Nancy McEldowney, a declarat ca "o astfel de dependenta este o arma cu doua taisuri". "Ce se va intampla daca aceste livrari sau surse de venit sunt taiate? Sau daca sunt folosite in scopuri de manipulare politica?", s-a intrebat ea. In opinia sa, deciziile Sofiei in materie de energie "au un impact asupra intregii regiuni" si a chemat la respectarea "principiilor fundamentale de diversificare si transparenta".


Ambasadoarea a facut declaratiile dupa o vizita a trimisului special al presedintelui american, Boyden Gray, potrivit caruia "Europa trebuie sa fie activa si unita in construirea politicii sale energetice". Emisarul a primit asigurari de la oficialii bulgari ca South Stream "nu poate fi o alternativa la Nabucco", proiect care va ocoli Rusia.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 1534 ori