Rusia, dispusa sa discute despre o schimbare a tarifului gazului pentru Ucraina

Vineri, 26 Martie 2010, ora 09:25
1128 citiri
Rusia, dispusa sa discute despre o schimbare a tarifului gazului pentru Ucraina

Contractul pentru gaz dintre Rusia si Ucraina este "echilibrat", dar poate fi discutat in cadrul unor "consultari" mai ample pe tema energiei, a spus premierul Vladimir Putin, relateaza AFP, citat de NewsIn.

Premierul ucrainean, Mikola Azarov, aflat la Moscova, a pledat joi in fata omologului sau rus Vladimir Putin pentru o "refacere" a relatiilor dintre tarile lor, in cursul primei sale vizite la Moscova, dedicata gazului.

"Obiectivul nostru este refacerea relatiilor cu Rusia", a spus Azarov, in cursul primei sale intalniri cu Putin de la preluarea functiei.

"Va cer sa uitati ceea ce a fost intre tarile noastre in ultimii cinci ani si sa relansam relatia, intorcand o noua pagina", a declarat premierul, precizand ca a adus cu el "mai multe propuneri noi" de cooperare economica.

Putin s-a declarat foarte bucuros sa discute cu omologul sau, precizand ca il cunoaste bine.

Azarov, care s-a intalnit si cu seful Gazprom, Aleksei Miller, a declarat inaintea de a pleca la Moscova ca vrea sa abordeze chestiunea sensibila a pretului gazului rusesc platit de Kiev.

"Pretul nejustificat de mare al gazului provoaca serioase probleme pentru economia noastra", a explicat premierul.

Noul presedinte ucrainean Viktor Ianukovici vrea sa pregateaca un acord in acest sens inaintea vizitei la Kiev a omologului sau rus, Dmitri Medvedev.

El vrea si formarea unui consortiu care sa reuneasca Gazprom, Naftogaz si companii europene, pentru gestionarea retelelor de gazoducte ale tarii.

Insa partea rusa a spus, prin scurgeri in presa joi, ca negocierile vor fi dure.

Vicepresedintele Dumei de stat si presedinte al societasii ruse de gaz, Valeri Iazev, a declarat ca nu vede niciun motiv pentru revizuirea pretului gazului rusesc.

"Rusia a spus deja Ucrainei ca formarea unui consortiu nu este o concesie suficienta pentru acordarea Kievului unei reduceri a pretului gazului", scrie joi Kommersant.

Moscova vrea revizuirea deciziilor luate sub regimul lui Viktor Iuscenko, in cursul caruia "mai multi oligarhi rusi au fost privati de activele lor", potrivit cotidianului. 

#rusia, # tarif, # gaz, # ucraina , #stiri Vladimir Putin