Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Rusia construieste doua reactoare nucleare si o unitate de imbogatire a uraniului pe teritoriul chinez

Rusia construieste doua reactoare nucleare si o unitate de imbogatire a uraniului pe teritoriul chinez

Rusia va ajuta China sa construiasca o noua unitate de imbogatire a uraniului precum si alte doua reactoare nucleare la o centrala electrica aflata pe coasta estica a Chinei, informeaza Reuters.

Compania nucleara ruseasca de stat Techsnabexport a anuntat ca, in urma acestui acord, Rusia va ajuta China sa construiasca cea de-a patra unitate de imbogatire a uraniului prin centrifugare, pentru a produce uraniu slab imbogatit, ce va putea fi folosit in centralele civile.

Agentia ruseasca pentru energie nucleara a anuntat ca antreprenorul de constructii, Atomstroiexport, a semnat un acord de construire a doua reactoare in cadrul centralei Tianwan din provincia Jiangsu, unde Rusia a incheiat deja in acest an constructia altor doua reactoare.

"Centrala Tianwan a devenit un exemplu de cooperare benefica dintre China si Rusia in domeniul energiei nucleare", a transmis un comunicat Atomstroiexport.

Vladimir Putin, seful de stat al celui de-al doilea exportator de petrol la nivel mondial, considera ca nivelul de cooperare cu China este la cel mai inalt nivel din istorie, in timp ce presedintele chinez, Hu Jintao, il descrie pe Putin ca pe un "bun prieten".

Rusia are legaturi puternice cu guvernul de la Beijing, in dorinta de a majora exportul de petrol, gaze si produse nucleare catre China, care urmareste sa asigure cererea de energie a economiei sale in expansiune rapida.

Acordul pentru reactoarele nucleare ale centralei Tianwan este unul preliminar si nu stabileste intervalul de timp si costurile constructiei, insa, teoretic, valoarea lor se ridica la cateva miliarde de dolari.

Fiecare reactor nuclear rusesc valoreaza aproximativ 2 miliarde dolari si construirea lui necesita cinci ani, insa China ar putea primi o reducere, din moment ce Rusia a construit deja doua reactoare in aceasta tara.

Primul reactor, cu o capacitate de 1 gigawatt, a inceput sa opereze in luna mai, iar cel de-al doilea in luna iulie.

China urmareste ca energia nucleara sa ajunga la o capacitate de 40.000 gigawati pana in 2020, printr-o investitie de 50 miliarde dolari pentru 30 de reactoare pe teritoriul intregii tari, in scopul de a face fata cererii de electricitate a economiei in plina dezvoltare.

<b>Bloombiz.ro Newsletter </b>

Aboneaza-te la <a href=http://newsletter.vodanet.ro/gateway/?a=YT1CbG9vbWJpel8xMiZiW109aW5mb2Jsb29tYml6XzE4 target=_blank>newsletter-ul infoBloombiz</a> ca sa primesti in fiecare dimineata, prin e-mail, ultimele informatii legate de companii, afaceri, economie, piata imobiliara, plasamente financiare, cariere si lifestyle.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 898 ori