Rusia avertizeaza: Acordul UE-Ucraina poate scumpi gazul

Marti, 24 Martie 2009, ora 09:06
1488 citiri
Rusia avertizeaza: Acordul UE-Ucraina poate scumpi gazul

Ministerul rus de Externe a criticat intr-un comunicat acordul dintre Ucraina si UE privind gazul si a avertizat ca aceasta ar putea duce la o crestere a pretului gazului, inclusiv pentru europeni, relateaza AFP.

"O serie de dispozitii din aceasta declaratie comuna (...) sunt in contradictie cu acordurile pe termen lung (ruso-ucrainene - n.red.) si pot antrena o scumpire a gazului pentru consumatorii ucraineni si pentru cei europeni", a subliniat diplomatia rusa.

"Orice actiune fara acordul partii ruse privind modernizarea (sistemului ucrainean de gazoducte - n.red.) va antrena riscuri tehnologice si posibile probleme in ceea ce priveste livrarea de gaz natural catre Ucraina si Europa", potrivit comunicatului.

La randul sau, premierul rus Vladimir Putin a amenintat ca Moscova isi va revizui relatiile cu UE, daca interesele sale in domeniul energetic nu sunt luate in calcul. In plus, el a calificat drept absurde concluziile unei reuniuni UE-Ucraina privind gazul fara acordul Moscovei.

"Daca interesele Rusiei sunt ignorate, atunci vom fi fortati sa incepem sa revedem principiile relatiilor noastre" cu UE, a declarat el, dupa semnarea unei declaratii comune intre UE si Ucraina referitoare la gaz."

Ucraina, Comisia Europeana si trei banci internationale au semnat o declaratie de cooperare, destinata sa incurajeze investitiile si sa previna repetarea unei crize a gazului precum cea de iarna aceasta, provocata de un diferend comercial dintre Kiev si Moscova. Declaratia comuna arata ca Ucraina va lua masuri pentru a garanta ca operatorul de tranzit devine o entitate comerciala independenta, care poate stabili tarife corecte si transparente pentru serviciile de transport de gaz. De asemenea, Ucraina va inchiria imensele depozite de gaz pe care le are unor terte parti.

O mare parte din Europa a fost privata de gaz rusesc in ianuarie, din cauza unui conflict ruso-ucrainean. Circa 80% din gazul rusesc consumat in Europa tranziteaza teritoriul ucrainean.

#ce, #depozite, #gaz, #livrari, #putin, #ucraina, #ue , #stiri Vladimir Putin