Rusia a coborat dobanda cheie la 10,5%, pentru a sustine revenirea economiei

Luni, 14 Septembrie 2009, ora 15:07
1343 citiri
Rusia a coborat dobanda cheie la 10,5%, pentru a sustine revenirea economiei

Banca centrala a Rusiei a coborat luni dobanda cheie cu un sfert de punct procentual, la 10,5%, dupa ce economia celui mai mare exportator mondial de energie a inregistrat o contractie record, iar economistii se asteapta la o revenire lenta, relateaza Bloomberg, citat de NewsIn.

Banca centrala a redus rata de refinantare de la 10,75% la 10,5% si a coborat dobanda repo de la 9,75 la 9,5%, schimbarile urmand sa intre in vigoare incepand de marti. Institutia a coborat dobanzile de sase ori din 24 aprilie.

Ultima masura de politica monetara a bancii a fost reducerea dobanzii cheie cu 1 punct procentual, pe 10 august. "Decizia este explicata de ansamblul tendintelor macroeconomice, ce au permis bancii centrale sa mentina ritmul coborarii dobanzilor", a anuntat banca centrala, intr-un comunicat.

Economia Rusiei s-a comprimat in trimestrul al doilea cu 10,9%, dupa ce declinul comertului la nivel mondial a redus cererea de exporturile rusesti de materii prime. Dobanzile mai mici nu au reusit pana acum sa determine reluarea creditarii, iar premierul Vladimir Putin a cerut bancilor care au beneficiat de fonduri guvernamentale sa acorde credite, pentru a ajuta la redresarea economiei interne. 

#Rusia, # dobanda, # economie, # energie , #stiri Vladimir Putin