Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Putin vrea ca bancile sa sporeasca creditarea

Putin vrea ca bancile sa sporeasca creditarea

Primul ministru rus Vladimir Putin a cerut luni bancilor de stat sa sustina economia cu credite noi totalizand 16 miliarde dolari, intr-o perioada in care al doilea creditor din Rusia este afectat de triplarea creditelor neperformante, scrie Reuters, citat de Newsin.

Rusia se confrunta cu prima sa recesiune din ultimul deceniu, pietele financiare externe fiind aproape blocate iar sectorul bancar rus este sub o presiune sporita pentru a sustine economia.

Putin a cerut sefilor principalelor banci rusesti "sa nu isi programeze concedii in timpul verii" pana cand nu va fi rezolvata problema finantarii economiei reale.

"Cer asta sefilor de banci in care statul detine participatii - Sberbank, VTB, Gazprombank, Rosselkohzbank, VEB - in primul rand", a declarat Putin cu ocazia unei reuniuni guvernamentale la care participau si responsabilii bancari.

"Portofoliul de credite din 2009 trebuie sporit cu nu mai putin de 150 miliarde ruble in iulie, cu alte 150 miliarde ruble pana la 1 septembrie, iar pana la 1 octombrie suma totala a majorarilor trebuie sa se ridice la 400-500 miliarde ruble (12,9-16,1 miliarde dolari)", a declarat Putin.

Comentariile primului ministru rus vin intr-o perioada in care VTB, a doua banca din Rusia, a anuntat ca proportia creditelor neperformante din portofoliul propriu s-a triplat de la inceputul anului, la 6%, iar provizioanele pentru acest tip de datorii vor forta compania sa declare pierderi pentru intreg anul 2009.

"Absenta unei pierderi in 2009 este putin probabila", a declarat directorul executiv al VTB, Andrei Kostin. "Realizam profit insa din cauza provizioanelor, acest profit este sters", a adaugat acesta.

Principalul rival al VTB, Sberbank, a declarat de asemenea ca va majora provizioanele, insa pentru intreg anul 2009 va anunta profit.

Banca centrala rusa se asteapta ca nivelul creditelor neperformante sa nu se ridice peste 10%-12%, insa anumiti bancheri si analisti cred ca cifra reala ar putea fi dubla. 

 

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 916 ori
Citeste mai multe desprecreditare credite neperformante putin